Nieuws/Binnenland
1105619
Binnenland

Vijf belangrijke vragen over de aanschaf van zonnepanelen

Is het Nederlands klimaat wel geschikt en wanneer zijn de kosten van de panelen terugverdiend? OverGeld beantwoordt de vier belangrijkste vragen over zonnepanelen.

Tijdens het energiespreekuur van OverGeld beantwoordden experts honderden vragen over energie. Vereniging Eigen Huis kreeg veel vragen over zonnepanelen. Hieronder vier prangende vragen met vier duidelijke antwoorden.

 

Wat kosten zonnepanelen en hoe lang duurt het voordat ik ze heb terugverdiend?

 

Als vuistregel geldt dat op een doorsnee dak ongeveer negen zonnepanelen kunnen worden geplaatst met een oppervlak van vijftien vierkante meter. Die kosten in totaal ruim 5.000 euro. Samen leveren de panelen ruwweg de helft van de 3.500 kilowattuur aan stroom die huishoudens gemiddeld verbruiken. De terugverdientijd van zo’n aanschaf bedraagt daarmee ongeveer tien jaar.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van zonnepanelen?

 

Vraag altijd minimaal drie offertes aan en ga niet blind voor de laagste prijs. Het keurmerk van het Duitse instituut TÜV geldt als een van de belangrijkste kwaliteitsbewijzen. Zonnepanelen met monokristallijnen zijn duurder dan die met polykristallijnen, maar wekken meer stroom op en gaan ook langer mee. Sowieso moeten ze dik twintig jaar mee kunnen. Controleer daarom altijd de geboden garantietermijn. En let er bij offertes op of de installatie is inbegrepen. Kijk verder hoe de kabel van de panelen het gemakkelijkst naar de meterkast kan worden gelegd. Minder hak- en breekwerk drukt ook de kosten. Bij het opwekken van zonne-energie is tevens een omvormer nodig, die de stroom van de panelen omzet naar 220 volt.

Wordt de opgewekte stroom die ik teruglever aan mijn energiebedrijf automatisch verrekend?

Ja, als u met uw panelen op bepaalde dagen meer elektriciteit opwekt dan u nodig hebt, dan wordt die stroom teruggeleverd aan uw energieleverancier. Uw stroommeter loopt dan automatisch terug. Als u bijvoorbeeld 3000 kilowattuur aan stroom verbruikt en u levert 1000 kilowattuur terug, dan betaalt u uiteindelijk aan uw leverancier de kosten van het verbruik van 2000 kilowattuur. U kunt de zelf opgewekte stroom tot maximaal 5000 kilowattuur salderen met de ingekochte stroom. Bedrijven zoals Greenchoice en Trianel hanteren een hogere grens of laten zelfs onbeperkt salderen. En voor wat u boven de saldering nog teruglevert, kunt u een aangepaste (lagere) vergoeding krijgen van uw energiebedrijf. In elk geval is de installatie van een slimme meter verstandig, want die houdt de geleverde en teruggeleverde elektriciteit nauwkeuriger bij dan een traditionele stroommeter.

Is ons klimaat wel geschikt voor zonnepanelen?

De zon schijnt in Nederland voldoende voor zonnepanelen. Maar ze zijn niet in elke situatie rendabel. Ideaal is een dak op het zuiden. Kies ook voor een dak dat zo weinig mogelijk in de schaduw ligt.