Nieuws/Binnenland
1105700654
Binnenland

Recherche doorzoekt honderden dossiers na crisis politie Horst

MAASTRICHT - De Rijksrecherche onderzoekt zo’n 1300 dossiers van de politie Horst op mogelijke strafbare feiten van agenten, zoals valsheid in geschrifte. Aan de hand van dat onderzoek wordt bekeken of die strafzaken naar de rechtbank kunnen of geseponeerd worden. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde dinsdagavond berichtgeving hierover op de website van de Limburger.

Bij de politie Horst werden eerder dit jaar negen medewerkers wegens plichtsverzuim op non-actief gesteld. Op 10 juni kregen vijf agenten ontslag aangezegd en kregen vier anderen straffen wegens misdragingen. Tegen twee andere agenten loopt nog een disciplinair onderzoek.

De Rijksrecherche bekijkt alle dossiers waarbij de negen op non-actief gezette agenten tussen 2015 en 2019 betrokken zijn geweest. Als een proces-verbaal bijvoorbeeld ’vals’ is, kan een dossier onbruikbaar worden of hebben geleid tot een onterechte veroordeling.

Volgens het OM zijn bij vier dossiers al strafbare feiten aan het licht gekomen, maar zijn er nog geen strafbare feiten boven gekomen waarin verdachten al zijn veroordeeld.