Nieuws/Binnenland
110588422
Binnenland

Coronacrisis: zondag 30 mei

LIVE | Rusland ziet coronacijfers stijgen

AMSTERDAM - Al ruim een jaar worden Nederland en de wereld in de greep gehouden door het uit China overgewaaide coronavirus. Landen ontwaken uit lockdowns en beperkende maatregelen. Steeds meer mensen zijn gevaccineerd of hebben de ziekte doorgemaakt. Wat gebeurt er vandaag? Volg hier het laatste nieuws.

Dit artikel wordt gedurende de dag van updates voorzien.

22.55 - Weer rellen bij ontruiming park in Maastricht

De politie heeft zondagavond opnieuw ingegrepen in verband met de te grote drukte in het Griendpark in Maastricht. Daarbij braken net als bij de ontruiming vrijdagavond van het park ongeregeldheden uit, waarbij boze recreanten zwaar vuurwerk afstaken en met glas gooiden, meldde de politie.

Rond 22.00 uur greep de politie in. Volgens een woordvoerder gingen de meeste mensen daarop rustig weg, maar enkele tientallen aanwezigen keerden zich tegen de politie. Er is niemand aangehouden

De woordvoerder van de politie noemt de gang van zaken „betreurenswaardig.” Ook vrijdag braken rellen uit toen de politie het park aan de Maas ontruimde. Toen gooiden mensen met stenen en glas naar de politie en werden vijf mensen aangehouden

19.26 - Langdurige corona melkkoe voor klinieken?

Tienduizenden ex-coronapatiënten zullen waarschijnlijk te maken krijgen met langdurige klachten. Grote zorgverzekeraars Zilveren Kruis, CZ en Menzis zijn bang dat zelfstandige revalidatieklinieken hen onnodige, te dure behandelingen aan gaan bieden, meldt Nieuwsuur.

De eerste aanvragen van coronapatiënten voor een behandeling bij zelfstandige revalidatieklinieken komen al binnen bij verzekeraars. „Dit is een kans voor klinieken om weer een hele grote populatie aan te boren om te behandelen”, zegt Eline Tuijn, medisch adviseur bij zorgverzekeraar CZ.

Martijn Klem, voorzitter van branchevereniging Revalidatie Nederland, denkt dat maar zo’n 2 tot 4 procent van de patiënten een complexe behandeling nodig heeft. „De anderen proberen we onder te brengen bij lokale fysio’s. Zorgverzekeraar moeten goed kijken naar klinieken die normale zorg bieden voor een dure prijs. Ik hoop dat ze daartegen keihard optreden.”

Jacques van Limbeek, Zilveren Kruis: „Een aantal klinieken doet het uitstekend, bij een ander groot aantal gaat het alleen om geld. Wat je dan ziet is dat niet de verzekerde met haar probleem centraal staat, maar het verdienen het belangrijkst is.”

18.33 - Vietnamese metropool test 13 miljoen mensen op corona

Ho Chi Minh-stad, de dichtstbevolkte stad van Vietnam, treft voorbereidingen om alle 13 miljoen inwoners te testen op corona na een plotselinge stijging van het aantal besmettingsgevallen deze maand, vooral in stedelijke gebieden. Dat hebben de staatsmedia bekendgemaakt.

De metropool in het zuiden van het Aziatische land, dat tot dusver amper te lijden heeft gehad onder de pandemie, denkt 100.000 tests per dag te kunnen afnemen. De voorzitter van het stadsbestuur Nguyen Thanh Phong sprak die verwachting zondag uit tijdens een crisisberaad. Met ingang van maandag moeten de stedelingen verplicht twee meter afstand houden gedurende twee weken. Deze maatregel gold voor het laatst in april 2020.

Het besluit in actie te komen tegen corona werd genomen nadat op 26 mei in Ho Chi Minh-stad ruim honderd nieuwe corona-infecties waren vastgesteld, met name onder leden van een christelijke groepering. De besmettingsbron van dit cluster is niet getraceerd. Behalve individueel bij elkaar uit de buurt blijven, zijn bijeenkomsten van meer dan tien personen voorlopig ook verboden.

Vietnam geldt als voorbeeld in de aanpak van de corona-epidemie, met in anderhalf jaar tijd maar iets meer dan 7000 geregistreerde besmettingsgevallen in het hele land. Zondag kwamen er 250 bij, veel in verhouding en passend bij de tendens van afgelopen tijd. Sinds eind april zijn ruim 4000 nieuwe infecties gemeld. In totaal zijn sinds de uitbraak vorig jaar 47 Vietnamese Covid-19-patiënten gestorven.

18.12 - Steeds meer ziekenhuizen sluiten corona-afdelingen

Steeds meer ziekenhuizen kunnen verpleegafdelingen voor coronapatiënten sluiten. Dat meldt de NOS na een rondgang langs 51 ziekenhuizen. In twintig ziekenhuizen zijn corona-afdelingen gesloten. Het gaat in alle gevallen om verpleegafdelingen waar zuurstof wordt toegediend. In totaal zijn 25 covidafdelingen dicht. Sommige ziekenhuizen hebben meerdere van die afdelingen terwijl er ook ziekenhuizen zijn zonder een speciaal cohort voor coronagevallen.

In ziekenhuizen zonder een aparte corona-afdeling wordt al wel het aantal bedden voor covidpatiënten afgeschaald. In het UMC Utrecht is afscheid genomen van de laatste coronapatiënt op een speciale nood-IC. Die afdeling wordt nu gereedgemaakt om een eventuele nieuwe golf op te vangen.

Volgens het UMC betekent het sluiten van de afdelingen niet dat de druk op het verplegend personeel minder wordt. „De afgelopen acht maanden hebben we natuurlijk relatief weinig reguliere zorg kunnen doen”, zegt de capaciteitsmanager van het UMC Utrecht, Remco van Lunteren tegen de NOS.

„Dat betekent dat de wachtlijsten zijn opgelopen en dat we achterstanden moeten wegwerken. Dat komt bovenop het reguliere aanbod dat we normaal gesproken al hebben. Dus de volgende uitdaging komt eraan.”

16.33 - Rusland kampt met stijgende coronacijfers

Moskou kampt weer met een stijgende lijn van de coronacijfers. In 24 uur tijd registreerden de gezondheidsautoriteiten in de Russische hoofdstad 3719 nieuwe besmettingsgevallen. Het waren er voor de vierde dag op rij meer dan 3000.

Burgemeester Sergej Sobjanin sprak zondag op tv zijn verontrusting uit. Hij weet de toename onder meer aan de week vakantie in mei. Tijdens die vrije dagen gingen de Moskovieten aanzienlijk minder naar een dokter, waardoor virusinfecties pas later aan het licht kwamen. Daarnaast gelden er in Moskou al maanden amper beperkingen.

Sobjanin is bovendien niet te spreken over het vaccinatietempo in zijn stad met 12 miljoen inwoners. Het gaat veel te langzaam. In Moskou zijn in vergelijking met andere Europese metropolen tot dusver veel minder inwoners ingeënt. Dat veel mensen een prik weigeren is volgens de burgemeester „een schande.”

In heel Rusland is pas ongeveer 11 procent van de bevolking gevaccineerd. In totaal kwamen er zondag 9694 nieuwe besmettingsgevallen bij. Het dagelijks aantal ligt sinds half maart onder de 10.000, maar nadert die grens nu weer, onder meer door de dreigende escalatie in Moskou. Het afgelopen etmaal overleden 355 Russische patiënten aan Covid-19. Het totale sterftecijfer is officieel de 120.000 gepasseerd.

14.18 - Aantal Duitse coronabesmettingen zakt onder belangrijk risiconiveau

Het aantal coronabesmettingen is in alle zestien Duitse deelstaten onder een belangrijk risiconiveau gedaald. Dit risiconiveau bepaalt of een brede heropening van de maatschappij en de verdere versoepeling van de coronamaatregelen veilig wordt geacht.

De centraal gelegen deelstaat Thüringen bereikte zondag als laatste de grens van zeven achtereenvolgende dagen waarop minder dan 50 mensen per 100.000 inwoners positief werden getest op het coronavirus. Dat blijkt uit gegevens van het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM.

In Thüringen werden de afgelopen week 47,5 mensen per 100.000 inwoners positief getest. In heel Duitsland staat dat getal momenteel op 35,2, het laagste sinds halverwege oktober vorig jaar. Vooral in de noordelijke deelstaten Mecklenburg-Vorpommern (14,7), Sleeswijk-Holstein (17,9), Brandenburg (20,0), Hamburg (22,4) en Nedersaksen (23,1) gaat het goed.

Op de intensive cares (ic’s) in Duitsland ligt daarnaast momenteel het laagste aantal coronapatiënten sinds begin november vorig jaar.

Volgens Duitse experts neemt het aantal coronabesmettingen in het land snel af door het toenemende aantal vaccinaties, de warmere temperaturen, waardoor mensen vaker buiten zijn, en de grote hoeveelheid beschikbare sneltesten die worden gebruikt voor werk, school of voor andere activiteiten.

Duitsland heeft in de afgelopen weken veel versoepelingen van de maatregelen doorgevoerd. Zo zijn terrassen, musea, tentoonstellingen en openbare zwembaden weer open. Wel moeten bezoekers op veel plekken een vaccinatiebewijs of een recente negatieve coronatest laten zien of kunnen aantonen dat ze het coronavirus al hebben gehad en zijn hersteld.

In meerdere Duitse deelstaten stonden verdere versoepelingen gepland voor het moment dat ze minder dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners vaststelden. Zo wordt in verschillende steden en districten in Beieren de verplichting om een negatieve coronatest te overhandigen bij sportevenementen, theaters, openbare zwembaden en sportscholen opgeheven als de besmettingsgraad stabiel blijft.

In de deelstaat Hessen zal het in sommige gebieden weer mogelijk zijn om met meer mensen thuis af te spreken en om bij restaurants en cafés binnen te eten. Ook mogen scholieren en studenten weer volledig naar school, hoewel daar nog wel gebruik wordt gemaakt van sneltesten

10.30 - Mensen uit 1977 en 1978 mogen afspraak coronavaccinatie inplannen

Mensen geboren in 1977 en 1978 mogen vanaf zondag 10.30 uur een afspraak maken voor een coronavaccinatie, twittert demissionair coronaminister Hugo de Jonge. Deze mensen krijgen binnenkort een brief met een uitnodiging, maar kunnen vanaf dat moment al online een afspraak inplannen.

Wie zich wil laten vaccineren, kan terecht bij een van de 136 vaccinatielocaties van de GGD. De mensen die op grond van hun beroep of vanwege gezondheidsklachten al zijn gevaccineerd, kunnen de uitnodiging weggooien.

Momenteel worden ongeveer een miljoen mensen per week gevaccineerd. Een deel van hen krijgt de eerste prik en een ander deel is al toe aan de herhaalvaccinatie. Tot nu toe zijn in ons land 9.099.559 prikken gezet, aldus het coronadashbaord van de overheid. Dit cijfer omvat zowel eerste als tweede prikken.

06.50 - Meer dan de helft bevolking VS heeft eerste prik gekregen

In de Verenigde Staten heeft inmiddels ruim de helft van alle inwoners de eerste vaccinatie tegen het coronavirus gekregen, blijkt zaterdag (lokale tijd) uit gegevens van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC. Ongeveer 40 procent van de circa 330 miljoen Amerikanen heeft al twee prikken in de bovenarm gekregen.

De vaccinatiegraad onder de pakweg 260 miljoen volwassenen bedraagt ruim 62 procent. Zij hebben minimaal een inenting gekregen, meer dan 51 procent van hen is al volledig gevaccineerd. Uit cijfers van de CDC blijkt verder dat van alle 65-plussers 86 procent minimaal een dosis heeft ontvangen.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft als doel gesteld dat op 4 juli (Onafhankelijkheidsdag) ongeveer 70 procent van alle volwassenen ten minste de eerste vaccinatie zou moeten hebben gekregen. Veel staten, gemeenten en bedrijven proberen mensen via loterijen, waarbij ze grote prijzen zoals cruises kunnen winnen, te verleiden om zich te laten vaccineren.

In de Verenigde Staten zijn de vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech , waarvan twee injecties nodig zijn, het populairst. Het vaccin van Johnson & Johnson, dat al na één dosis volledig werkzaam is, is momenteel goed voor minder dan vijf procent van alle inentingen.

Het vaccin van Pfizer/BioNTech is eerder deze maand in de VS goedgekeurd voor kinderen vanaf twaalf jaar, de overige middelen mogen momenteel alleen aan volwassenen worden toegediend.

06.30 - Ruim 100 medewerkers ziekenhuis VS naar rechter vanwege vaccinatie

Een groep van 117 gezondheidsmedewerkers van een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Texas heeft een rechtszaak aangespannen tegen hun werkgever omdat die hen verplicht zich te laten vaccineren, meldt The Washington Post. Ze stellen dat de verplichte inenting tegen het coronavirus in strijd is met de Code van Neurenberg, normen die na de Tweede Wereldoorlog zijn ontworpen om experimenten met menselijke proefpersonen zonder hun toestemming te voorkomen.

Volgens de medewerkers verliezen ze hun baan als ze zich weigeren te laten prikken. Dat is in hun ogen in strijd met de staatwet, reden dat ze de rechtbank vragen te beletten dat het ziekenhuis in Houston niet-gevaccineerde medewerkers ontslaat.

In de VS heeft nu ruim de helft van alle inwoners een eerste prik gehad tegen het longvirus. Veel staten, gemeenten en bedrijven proberen mensen via loterijen, waarbij ze grote prijzen zoals cruises kunnen winnen, te verleiden om zich te laten vaccineren.

De overgrote meerderheid van de werkgevers is echter terughoudend om te eisen dat werknemers worden ingeënt. Uit een onderzoek door het managementadvocatenkantoor Fisher Phillips eerder dit jaar bleek dat slechts 9 procent van de meer dan 700 ondervraagde werkgevers zei te overwegen vaccins verplicht te stellen.