Nieuws/Binnenland
1105977
Binnenland

GADGETS

Slimme rolfokhoes

Om een oprolbaar voorzeil te beschermen tegen vuil, zout en UV-stralen, wordt deze in de haven meestal ingepakt met een rolfokhoes.

Deze hoezen zijn, zeker op de wat grotere jachten lastig te hanteren, want het is moeilijk de hoes goed strak in top te krijgen en omgekeerd alleen met veel kracht en gesjor omlaag te halen. Een oplossing voor dit probleem is “ COVERYSAIL”. Dit heeft om de meter een elastiek dat via een drieweg-koppelstuk (Y-Knot) aan elkaar en aan een treklijn wordt verbonden. De koppelstukken zijn eenvoudig in te stellen op de juiste hoogte in verband met de dikte van het opgerolde zeil.

BeschermdDe hoes kan nu zonder weerstand worden gehesen en pas bij de laatste meter worden via een treklijn automatisch alle elastieken opgespannen. Bij het loslaten van de val waarmee de hoes is gehesen, komen alle elastieken direct los te zitten en valt deze zonder weerstand naar beneden. Speciaal voor de rolfokhoes is een preekstoeltas gemaakt, waar de hoes in kan worden opgevouwen. Na het zeilen zit de hoes er in drie minuten weer strak op en is zo beschermd tegen alle weersinvloeden.

Een complete hoes kost € 50,00 per strekkende meter.Het “COVERYSAIL” systeem wordt exclusief geleverd door RIFKIN zeilmaker te IJmuiden.Meer informatie: Covery Sail