Nieuws/Binnenland
1106364
Binnenland

PvdA wil niet ingaan op oproep oppositie

De PvdA wil niet ingaan op uitnodigingen van oppositiepartijen om samen nu meteen al een soepeler asielbeleid af te dwingen. PvdA-Kamerlid Marit Maij zei dat moties van de Kamer nu niet nodig zijn omdat het kabinet op veel punten van het vreemdelingenbeleid nog met een uitwerking komt.

Veel kan ook later besproken worden bij de behandeling van het wetsvoorstel strafbaarstelling van illegaliteit, zei Maij woensdag in het Kamerdebat over het vreemdelingenbeleid van het kabinet. Voor Maij had het debat op dit moment dan ook niet gehoeven.

Maij zei dat haar partij zich houdt aan het regeerakkoord met de VVD en aan de oproep van de PvdA-leden om het asielbeleid op acht punten te versoepelen.

Oppositiepartijen die het asielbeleid willen versoepelen, waren bijzonder teleurgesteld over de opstelling van de PvdA. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman noemde die „een klap in het gezicht” voor veel illegale vreemdelingen.

Maij bleef volhouden dat alle leden van de PvdA-fractie achter het regeerakkoord staan en tegelijk achter de motie die op de laatste ledenraad was ingediend door het lid Sander Terphuis, zelf een voormalige vluchteling uit Iran. In die motie staan acht punten waarop het vreemdelingenbeleid moet worden versoepeld. Volgens Maij zijn het regeerakkoord (met daarin het strafbaarstellen van illegaliteit) en de motie-Terphuis niet tegenstrijdig.