1106379
Buitenland

Duitse dichteres Sarah Kirsch overleden

Sarah Kirsch, die wordt beschouwd als de belangrijkste lyrische dichter in de moderne Duitse literatuur, is op 78-jarige leeftijd overleden. Zij stierf al op 5 mei, maar haar uitgever maakte haar overlijden pas woensdag bekend. Na haar vertrek uit de toenmalige communistische DDR in 1977 leidde Kirsch een zeer teruggetrokken bestaan in het Noord-Duitse dorpje Tielenhemme, tussen de koeien, kraaien en schapen die zo vaak in haar gedichten opdoken.

Kirsch is vooral bekend door haar natuurgedichten. De vermaarde literatuurcriticus Marcel Reich-Ranicki prees haar werk om zijn beeldende en suggestieve kracht. Toen zij nog in de DDR woonde, oefende zij in bedekte termen kritiek op de politieke situatie in dat land. In 1976 ondertekende zij een petitie tegen het gedwongen vertrek van zanger Wolf Biermann uit de DDR en een jaar later verhuisde zij van Oost- naar West-Berlijn.

De biologe Kirsch was als Ingrid Bernstein in het Harzgebied geboren. Zij trouwde in 1960 met de dichter Rainer Kirsch, van wie zij in 1968 scheidde. In 1967 kwam haar doorbraak met de bundel Landaufhalt, later gevolgd door Zaubersprüche (1973) en Rückenwind (1976). Zij ontving in 1996 de Georg Büchnerprijs, de belangrijkste literaire onderscheiding in Duitsland.

Kirsch was ook als beeldend kunstenaar actief. In 2000 kwam een boek met een overzicht van haar aquarellen, beelden en tekeningen uit. Zij noemde zich sinds 1960 Sarah, uit protest tegen de Jodenvervolging in de nazitijd.