Nieuws
1106679
Nieuws

Hoes en raad eens over te voeren drugsbeleid

Gemeenteraad en burgemeester Onno Hoes van Maastricht gaan bekijken of buitenlanders in coffeeshops kunnen worden toegelaten zodra de eerste coffeeshops vanuit het centrum zijn verplaatst naar de grenzen van de stad. Dat zei burgemeester Onno Hoes (VVD) van Maastricht dinsdag tijdens een raadsvergadering.

Wel verwachten Hoes en de gemeenteraad dat de coffeeshops tot die tijd per direct stoppen met de verkoop van wiet aan buitenlanders. Verder gaan raad en burgemeester kijken naar mogelijkheden om in Maastricht of Zuid-Limburg een proefproject op te zetten van gereguleerde wietteelt.

Raad en burgemeester stonden lang tegenover elkaar. Alle partijen kunnen zich nu vinden in een compromis, dat dinsdag door Hoes is uitgesproken.

„Er is een behoorlijke strijd gevoerd vanuit de intentie: we willen het beste voor de stad”, zei Hoes. „Ik heb me daarin behoorlijk laten meeslepen.” Hoes zei verder: „Dit moet een keer stoppen.”

Hoes en raadsfracties voerden daarom de afgelopen dagen overleg, waarbij alle fracties water bij de wijn deden. Daaruit rolde een compromis: nu stoppen met verkopen aan buitenlanders, straks mag het misschien wel na de spreiding van de shops, en kijken of de wietteelt gereguleerd kan worden.

Het herstel van orde en veiligheid in Maastricht is volgens Hoes de prioriteit. Hij gaat binnenkort met de coffeeshophouders praten over de nieuwe wending. Donderdag komt minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) naar Maastricht om zich op de hoogte te stellen van de problemen. Opstelten heeft Hoes extra 'blauw' toegezegd.

Hoes beloofde de raad voortaan te informeren waar hij handhavend zou optreden tegen coffeeshops. Maar de acties tegen illegale straatdealers hebben prioriteit, zei hij.