1106757
Nieuws

Tandartsen: 'Zorgverzekeraar krijgt te veel macht'

Als het aan het ministerie van Volksgezondheid ligt, bepaalt de zorgverzekeraar in de toekomst van welke hulpverlener de behandeling betaald wordt. Hier zijn tandartsen, fysiotherapeuten en psychologen het niet mee eens. Ze verzamelden ruim 90.000 petities voor keuzevrijheid in de zorg en bieden die vandaag aan bij het ministerie.

Als bijvoorbeeld een tandarts geen contract heeft met een bepaalde verzekeraar, moeten patiënten van de desbetreffende verzekeraar in de nieuwe plannen hun eigen behandeling betalen, overstappen naar een andere verzekeraar of een andere tandarts zoeken. Nu vergoedt de verzekeraar behandelingen altijd nog gedeeltelijk.

 

Petitie voor keuzevrijheid in de zorg

Veel tandartsen, fysiotherapeuten en psychologen zien de nieuwe plannen niet zitten. De afgelopen tijd verzamelden ze 95.000 handtekeningen van patiënten en zorgverleners. Deze zijn gebundeld in een petitie en dinsdagmiddag aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid.

In de Tweede Kamer wordt momenteel gesproken over het voorstel van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) over aanpassing van de Zorgverzekeringswet. In de aanpassing staat dat zorgverzekeraars zelf kunnen kiezen hoeveel ze vergoeden als ze geen contract met de zorgverlener hebben.

 

'Veel te veel macht'

„Op die manier krijgen zorgverzekeraars veel te veel macht”, zegt een woordvoerster van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT), een van de ondertekenaars van de petitie.

„Stel dat je tandarts, die je al jaren hebt, het niet eens is met de voorwaarden van de verzekeraar, dan wordt je behandeling niet meer vergoed”, aldus de woordvoerster. Zorgverzekeraars beoordelen zorgverleners op onder meer kwaliteit en prijs. „Stel dat er slechte zorg wordt geleverd, dan is het goed om de behandeling niet meer te vergoeden. Maar momenteel gaat het vooral over de prijs en wij vinden niet dat verzekeraars die mogen bepalen of afdwingen.”