Nieuws/Buitenland
1107326
Buitenland

Duizenden demonstranten Oekraïne raken slaags

Aanhangers en tegenstanders van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj raakten zaterdag slaags in Kiev. Beide partijen hadden demonstraties georganiseerd in de hoofdstad. Enkele tientallen demonstranten gooiden met traangas en pet-flesjes. De politie greep in en meldde dat een aantal mensen gewond was geraakt.

De oppositie in Oekraïne ging de straat op om haar onvrede te laten blijken over het functioneren van Janoekovitsj. Ook eisten ze de vrijlating van de oud-premier Joelija Timosjenko. De politica werd in 2011 veroordeeld tot 7 jaar cel wegens machtsmisbruik in verband met het sluiten van een omstreden gasovereenkomst met Rusland. Volgens de Verenigde Staten en de EU was het proces politiek gemotiveerd.

Aanhangers van Janoekovitsj protesteerden tegen toenemend neofascisme in Oekraïne. Oppositiepartij Svoboda (Vrijheid) werd vroeger geassocieerd met de Nationaal-Socialisten (Nazi's) in Duitsland. De partij zegt nu niet antisemitisch te zijn en distantieert zich van het nazisme.

In totaal waren er volgens de politie 40.000 mensen op de been. De oppositie zegt dat de eigen demonstratie al uit ongeveer 50.000 aanhangers bestond.