Nieuws/Binnenland
1107343
Binnenland

Van Rey voorlopig van kieslijst af

Het bestuur van de VVD in Roermond heeft de kandidatuur van Jos van Rey als lijstduwer voor de verkiezingen van maart 2014 opgeschort tot 18 november. Als het Openbaar Ministerie (OM) dan nog steeds niet duidelijk heeft gemaakt waarvan Jos van Rey verdacht wordt of waarvoor hij mogelijk moet voorkomen, kan de ledenvergadering hem alsnog op de lijst zetten.

„Ons dunkt is er tot 18 november voldoende tijd om zaken af te ronden en de bij herhaling gevraagde duidelijkheid te verschaffen”, aldus het VVD-bestuur in een verklaring.

„Het lijkt erop dat het OM de afhandeling vertraagt”, staat in de verklaring. „Waarom? Om hem te belemmeren zijn politieke rentree te maken? Wie kwaad wil denken zou het haast gaan geloven.”

„Door de werkwijze van het OM worden de rechten van Jos van Rey ernstig beperkt, met als absoluut dieptepunt dat een aantal mensen en een groot deel van de media zich laten meeslepen in de aanname van ongefundeerde veronderstellingen. Men zou kunnen spreken van een politieke veroordeling zonder tussenkomst van de rechter”, staat in de verklaring.

„Wie van iets wordt verdacht heeft ook rechten. Hij of zij heeft het recht om te kiezen of verkozen te worden. Dat sommige VVD'ers zonder kennis van zaken hier anders over denken en durven spreken is op z'n zachts gezegd betreurenswaardig. Men zou als rechtgeaarde liberaal beter moeten weten.”

Het OM verdenkt Van Rey van corruptie. In oktober 2012 trad hij daarom af als senator en wethouder. Een woordvoerder van het OM zei zaterdag dat pas na het eind van het onderzoek resultaten en conclusies worden bekendgemaakt.