Nieuws/Binnenland
1107344
Binnenland

Jihadisten  naar Syrië

De politie vreest dat mogelijk negen jonge jihadgangers onder de 21 jaar uit de Haagse regio naar Syrië zijn afgereisd om daar mee te vechten in de bloedige strijd tegen president Bashar al-Assad. De politie in Den Haag denkt dat zeker te weten, hoewel bevestiging van exacte aantallen ontbreekt.

Nicole Bogers, verantwoordelijk voor de opsporingsinformatie bij de politie-eenheid Den Haag, vertelde dat vrijdag in gesprek met het ANP. Onlangs is een 16-jarige uit de regio vlak voor vertrek tegengehouden. Dat gebeurde op basis van informatie van de geheime dienst AIVD. Waar hij of zij is tegengehouden wil de politie niet vertellen. „Twee uur later en diegene had in het vliegtuig gezeten. Diegene was bepakt en bezakt.”

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bevestigt dat jongeren naar Syrië zijn afgereisd. De NCTV verhoogde in maart het dreigingsniveau in Nederland, omdat de kans op aanslagen is toegenomen. Dat komt doordat jihadstrijders die terugkeren mogelijk plannen hebben gekregen om aanslagen te plegen.

Toen werd duidelijk dat rond de 100 strijders zijn afgereisd. „Onder hen bevinden zich ook enkele jongeren. De mensen die uitreizen komen uit het hele land, maar voornamelijk uit het westen”, verduidelijkt de woordvoerder. Het gaat dan voornamelijk om 16- en 17-jarigen.

De 16-jarige die op basis van AIVD-informatie werd tegengehouden, is in beeld bij Jeugdzorg. Dat diegene wilde uitreizen, zegt volgens de politie wel „iets over diens thuissituatie”. Bogers kan niet vertellen of de minderjarige uit huis is geplaatst of onder permanent toezicht staat.

Volgens Bogers heeft zich bij de politie ook vrijwillig een jongen gemeld die is teruggekeerd uit Syrië. „Hij heeft zijn hele verhaal gedaan.” Ze kan niet zeggen wat hij in Syrië heeft meegemaakt en of hij zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten en of hij is aangehouden.