Nieuws/Buitenland
1107348
Buitenland

Rusland maakt naam CIA-chef bekend

Rusland heeft de naam van een vermeende chef van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in Moskou uit laten lekken. De bekendmaking wordt gezien als een ongebruikelijke overtreding van het diplomatieke protocol.

Een functionaris van de Russische geheime dienst FSB noemde de naam vrijdag tegenover het persbureau Interfax. Het zou gaan om de diplomaat Steven Hall. Het is niet zeker is of hij nog in Moskou werkt.

Volgens de FSB heeft de CIA een „rode lijn” overschreden. Eerder deze week wees Rusland de Amerikaanse diplomaat Ryan Fogle uit. Hij zou geprobeerd hebben een medewerker van de Russische inlichtingendienst te rekruteren voor de CIA.

De vermeende CIA-chef Hall zou in oktober 2011 al door de FSB zijn gewaarschuwd over de „provocerende acties” van de Amerikaanse geheime dienst. De Russische dienst dreigde soortgelijke acties te ondernemen.

De CIA zou de Russische agent 100.000 dollar (bijna 80.000 euro) hebben aangeboden voor het uitwisselen van informatie en meer dan 1 miljoen dollar voor een langdurige samenwerking. De FSB hield Fogle naar eigen zeggen al in de gaten toen hij in 2011 Rusland binnenkwam.