Nieuws/Binnenland
1107356
Binnenland

Vermiste broers zouden onder toezicht komen

De Raad voor de Kinderbescherming heeft kort voor de verdwijning van de broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist besloten hen onder toezicht te laten stellen van Bureau Jeugdzorg. Ook zou hun vader hen minder vaak mogen zien.

Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag op basis van een rapport van de Raad voor de Kinderbescherming uit april.

De vader van de jongens werd dinsdag 7 mei dood aangetroffen in recreatiegebied Doornse Gat. Hij had zelfmoord gepleegd. Dat was op de dag dat er een afspraak gepland stond met de ouders om de ondertoezichtstelling te bespreken. Zijn zoontjes zijn sindsdien spoorloos. De 38-jarige vader zou ook door de politie worden gehoord als verdachte van kindermishandeling.

De Raad voor de Kinderbescherming is zeer kritisch over de hulp die de twee broertjes tot april is geboden. Meer dan 10 hulpverleners en instanties hebben zich met de broers beziggehouden na de problematische scheiding van de ouders in 2008, maar dat zou nauwelijks effect hebben gehad.

Al in 2009 stelde het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling vast dat de ruzies tussen de ouders, die vaak door de rechter moesten worden beslecht, schadelijk waren voor de kinderen. Het AMK spreekt van 'psychisch geweld'. Dat is in april van dit jaar niet anders. De Raad voor de Kinderbescherming zegt dat de kinderen „ernstig in hun ontwikkeling worden bedreigd” en vraagt de kinderrechter de jongens een jaar onder toezicht te stellen.

In een reactie zei de Raad tegen het ANP de inhoud van het rapport, zoals dat in de krant staat, „in grote lijnen te herkennen”. Het onderzoek naar de broers was in de afsluitende fase, aldus een woordvoerder, en het rapport zou naar de rechter worden gestuurd. Die zou vervolgens een besluit nemen over de jongens.