Nieuws/Buitenland
1107361
Buitenland

Hollande tekent wet Frans homohuwelijk

Frankrijk is het 14e land waar homostellen mogen trouwen. De Franse president François Hollande heeft zaterdag zijn handtekening gezet onder de wet die het huwelijk voor homoseksuelen en lesbiennes mogelijk maakt.

Hollande tekende de wet een dag nadat de Constitutionele Raad in Parijs had bepaald dat het homohuwelijk niet is strijd is met de Franse grondwet. Tegenstanders hadden daar bezwaar aangetekend, nadat het Franse parlement de wet over het homohuwelijk in april definitief had aangenomen.

Hollande waarschuwde dat hij geen verzet meer tolereert tegen het homohuwelijk. „Ik zal ervoor zorgen dat de wet overal geldt en ik accepteer geen verstoringen van deze huwelijken”, aldus de president.

Burgemeester Hélène Mandroux van de Zuid-Franse plaats Montpellier zei dat „liefde haat heeft overwonnen”. In haar stad is binnenkort het eerste homohuwelijk. Ze zei wel te vrezen voor gewelddadige protesten.

Het homohuwelijk is zwaarbevochten in het overwegend katholieke Frankrijk. De afgelopen tijd zijn tegenstanders in groten getale de straat opgegaan. Ook nam het geweld tegen homoseksuelen toe. De tegenstanders geven overigens nog niet op en hebben voor 26 mei een nieuwe betoging aangekondigd tegen het „mariage pour tous” (huwelijk voor allen).