Nieuws/Binnenland
1107381
Binnenland

Haagse buurt domein orthodoxe moslims

Een deel van de Haagse Schilderswijk ontwikkelt zich tot een enclave van orthodoxe moslims. Er wonen meer orthodoxe moslims bij elkaar dan elders in de stad en zij willen hun regels op de straat toepassen.

Daarmee opent Trouw zaterdag de krant.

Niet-moslims en gematigde moslims hebben daar last van. Ze zeggen dat ze op straat worden aangesproken op zaken die de orthodoxe meerderheid niet aanstaan, zoals roken, het eten van varkensvlees en het drinken van alcohol. Vrouwen krijgen ongevraagd kritiek op kleding die te bloot of te opvallend zou zijn.

Het betreffende deel van de wijk wordt door bewoners en andere betrokkenen inmiddels 'De Sharia Driehoek' of 'De Punt van het Zwaard' genoemd. Rondom het gebied zijn drie salafistische (orthodoxe) moskeeën gevestigd.

Een Marokkaanse wijkbewoonster zegt in de krant het prima te vinden dat de orthodoxe meerderheid het in haar buurt voor het zeggen heeft. „Het gaat om beschaving, netheid en kuisheid. Inderdaad, de meerderheid bepaalt, maar is dat elders ook niet zo?”, waarna ze verwijst naar de 'Bible Belt' en Staphorst.

PVV-leider Geert Wilders wil een Kamerdebat over de kwestie, laat hij weten via Twitter. Hij noemt het onaanvaardbaar dat het „islamofascisme oprukt in Nederland”.