Nieuws/Binnenland
1107385
Binnenland

Eerste week zweten voor eindexamens zit erop

De eerste week van de eindexamens zit erop. Medewerkers van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kregen tijdens de eerste week in totaal meer dan 50.000 klachten. Dat waren er 5000 meer dan na die eerste week vorig jaar.

De verscherpte eisen voor de havisten en vwo'ers spelen daar geen rol bij, vermoedt de organisatie. „Vooral in de aanloop naar de eindexamens kregen we daar veel vragen over, maar daar horen we nu niets meer van”, zei een woordvoerster.

Scholieren klaagden het meest over het vwo-examen Nederlands van maandag. Bijna de helft van de vwo'ers deed een melding. Veel leerlingen vonden vragen waarbij ze teksten moesten samenvatten en verklaren lastig. Daarnaast veroorzaakten de diagrammen op het vwo-examen aardrijkskunde wat verwarring. Leerlingen zagen dat daarin andere cijfers werden gebruikt dan in de atlas en trokken aan de bel. Volgens het LAKS was er uiteindelijk niet veel aan de hand. Deze klachten zullen ook niet worden doorgespeeld aan het College voor Examens (CvE), die klachten uiteindelijk beoordeelt.

Dinsdag veroorzaakte het havo-examen Nederlands commotie: het CDA stelde Kamervragen over een van de teksten die leerlingen moesten lezen. Dat was een interview met professor Roos Vonk van de Radboud Universiteit over de moraliteit van het eten van vlees. Vonk baseerde zich daarin op een onderzoek van Diederik Stapel, de Tilburgse hoogleraar die bekend heeft met onderzoeksresultaten te hebben gefraudeerd. Hij stelde dat vleeseters egoïstischer zijn. Volgens het CDA had de fraude op het examen vermeld moeten worden. Of het de scholieren bezighield, is maar de vraag: het LAKS ontving er in ieder geval geen klachten over.

Op de Zeeuwse scholengemeenschap Walcheren was het maandag nog even lastig: ruim 80 vmbo'ers konden geen digitaal examen Nederlands maken, omdat het computernetwerk eruit lag. Het examen is naar komende dinsdag verplaatst.

Volgende week mogen de ruim 207.000 eindexamenscholieren opnieuw aan de bak. Maar een 'gelukje' hebben ze: vanwege pinkstermaandag begint hun 'korte week' pas dinsdag. Dan staan op het programma: geschiedenis, Engels , scheikunde, biologie, Nederlands en natuur- en scheikunde. De examenperiode duurt nog tot 29 mei.