Nieuws
1107386
Nieuws

Exotische spullen reizen overal mee naar toe

Bagageneurose

Wat vakantiegangers al niet meenemen! Je zal de reizigers de kost moeten geven die hun eigen hoofdkussen overal mee naar toe sjouwen! „Zonder m'n eigen kapokkussen, dat naar mijn eigen huis ruikt, doe ik nergens een oog dicht”, mailt mij menigeen.

Hollandse koffiezetapparaten en theekokers vliegen de hele wereld over, net als de Zwitserse zakmessen, waarvan die veiligheidsboeven op Schiphol er intussen hele containers vol moeten hebben. Gelezen uw wel honderden reacties op mij vraag van vorige week, naar de voorwerpen waar u op reis niet zonder kunt, is het Zwitserse zakattribuut op alle luchthavens ter wereld hét mes des aanstoots, in de afpak-topdrie gevolgd door de kurkentrekker en het terroristische nagelknippertje. Luchtvaartautoriteiten kennen de bewapening van hun tegenstanders!

Geen wonder dus dat de fabrikant van het beroemde Zwitserse probleemmes op heel wat vliegvelden in de taxfree-zones verlok-vitrines heeft staan om direct te kunnen voldoen aan de vervangingsvraag. Zo heeft het mij ook altijd verbaasd dat in de ruime sector taxfreedrank volop brandbare alcoholica per literfles worden verkocht, maar dit terzijde.

Wat is ons belangrijkste reisdoel? Koffie zetten op Ibiza! Met het juiste hoofdkussen naar de Seychellen! Met een pak Biotex naar Kreta of Hurghada. Naar de Canarische Eilanden met onze eigen slacentrifuge, want zonder zo’n ding is het leven elders niets waard. Op houten klompen door het Central Park in New York, anders krijgen we zure tenen!

René Kerkhoven neemt altijd en overal een rolletje leukoplast mee, zijn favoriete reparatiemateriaal. Ook handig trouwens tegen dreinende kinderen in vliegtuigen, zou ik zeggen. Chantal van Arkel zweert bij haar kruik. Die gaat steevast mee, voor het geval zij in den vreemde zomaar buikpijn krijgt.

Completa koffiecreamer reist ook overal met ons mee. Het is maar goed dat Schiphol nog niet beseft dat dit fijne spul niet alleen licht verteerbaar is, maar ook uiterst brandbaar. Wat nemen lezers verder zoal mee op reis? Een handige tip lijkt mij kopieën van de belangrijkste reisdocumenten in de koffer te stoppen. Sommige lezers zweren bij een usb-stickje, gevuld met scans van paspoort, rijbewijs, instapkaart, creditcards, verzekeringspapieren etcetera. Andere lezers scannen deze kritische documenten thuis en sturen die vervolgens aan hun eigen email-adres, dat zij alleen zelf met wachtwoord kunnen openen, waar ter wereld zij zich ook bevinden. Henk Leenman is tegenwoordig zo’n wandelende kopie van zichzelf, sinds hij in het vakantiedorado Spanje al vijf keer werd beroofd, in nog geen tien jaar.

Hannivahr Meijer neemt altijd drop en limonadesiroop mee naar Egypte. „In Egypte is overal flessenwater te koop, maar daarmee houdt 't op”, mailt zij mij. Iedereen weet toch dat in Egypte de beschaafde wereld ophoudt!

Een waslijn, zo'n adapter voor vreemde stopcontacten, e-readers gevuld met expliciete romans, een dunschiller, echinaforce tegen alle kwalen, wastafelpluggen, pincetten, koelkastthermometers, tandenstokers, haarkrultangen, schroevendraaiers, schoenenlepels, naai-etuitjes met condooms, plastic koffiefilters waar het altijd mee lukt, potten pindakaas helaas, nog meer tandenstokers, blikopeners, koffieschepjes maar dan zonder koffie… de meest vergezochte dingen nemen lezers mee op reis. Ghislaine Kooyman kan niet reizen zonder haar eigen kaasschaaf, Lucienne Bolhoeve moet hagelslag mee als ze in Thailand gaat survivallen. Anja Raadschelders reist altijd met wegwerpwashandjes, pas dan is ze toonbaar.

De reisdompelaar blijkt eveneens uiterst populair reisgerei, ook al ter vervanging van de courante reiswaterkoker. Kijk met zo’n dompelding wel uit, want niet zelden raakt ook het handvat met snoer en al te water en zit opeens het hele hotel in het donker.

Bert Kruithof mailt mij dat hij op reis overal zijn eigen vrouw mee naar toe neemt. „Dan grijp je nooit mis”, schrijft hij mij enthousiast. Vergeten doet Bert niks, want zijn vrouw denkt aan alles. Zijn gewaardeerde reisgezellin heeft dus geen opblaasventiel, al noemt hij haar, weinig vrouwvriendelijk, ’het ideale hebbedingetje’.

jvnoord@telegraaf.nl

Kijk HIER voor een selectie uit de lezerreacties