Nieuws
1107390
Nieuws

'Strenger straffen voor peuken uit voertuig gooien'

Sigaretten uit een voertuig gooien moet strenger worden gestraft, dat blijkt uit een stelling op deze website.

Op de stelling "Sigaretten uit voertuig gooien strenger straffen" reageerden meer dan 1150 mensen. Een ruime meerderheid ziet strengere straffen voor mensen die sigaretten uit een auto gooien meer dan zitten. Ruim 83 procent om wat preciezer te zijn. Voor 17 procent van de mensen hoeft het strenger straffen niet.

Mileudelict

Het is strafbaar om een sigaret uit een voertuig te gooien. Het is namelijk een Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Je pleegt een milieudelict. Bovendien valt de overtreding onder Artikel 5. Je creëert namelijk potentieel gevaar voor medeweggebruikers. Zo kan een sigaret in de helm van een motorrijder terechtkomen. "Laatst reed ik op mijn motor achter een medeweggebruiker. Vliegt er in een keer een peuk voorbij. Ik ben er achter gaan rijden met groot licht. Toen snapte de bestuurder het pas", zegt reageerder John.

Een sigaret kan ook in het motorcompartiment van een auto belanden. In dat laatste geval kan brand ontstaan. "Ik kreeg onlangs nog een brandende peuk vol op de voorruit. Nota bene van een taxichauffeur. Die zou toch echt beter moeten weten", zegt een lezer in een reactie. Bij 17 procent van de deelnemers aan de stelling is een sigaret in het motorcompartiment gekomen en in het interieur zelfs 30 procent. Ook raken sigaretten in helmen terecht (13 procent). De resterende 40 procent van de stemmers geeft aan dat een sigaret op een andere manier hinder heeft veroorzaakt. Bij lezer Ronald heeft een nog brandende sigaret de lak beschadigd. "Verschrikkelijk asociaal gedrag", zegt Ronald.