Nieuws/Binnenland
1107406
Binnenland

Tegengaan van gesjoemel wordt gezien als kostenpost

Niemand lette op zorgfraude

Zorgverzekeraars hebben sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel nauwelijks controle gedaan op de juistheid van ingediende declaraties. Het in 2006 ingevoerde zorgstelsel maakte het juist onaantrekkelijk om fraude op te sporen.

Toezichthouder Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wist hiervan, maar deed weinig tot niets, blijkt uit een rapport van een commissie van experts van het ministerie van Volksgezondheid, artsen, verzekeraars en toezichthouders, dat werd gelekt.

Minister Schippers (Volksgezondheid) stuurde gisteravond een ander concept van het rapport naar de Kamer, zonder de gewraakte passages. Voor de SP is dit onaanvaardbaar. „De minister heeft cruciale informatie niet gedeeld. Mijn vertrouwen in haar is tot het vriespunt gedaald”, zegt Kamerlid Leijten. Daarmee legt ze een bom onder het fraudedebat van donderdag.

Kostenpost

De experts trekken onthutsende conclusies. „Omdat de aandacht voor controle minder leeft, is er de neiging kosten af te wentelen op de belastingbetaler.” Het tegengaan van gesjoemel wordt zelfs gezien als kostenpost.