Nieuws/Binnenland
1107609
Binnenland

Ronde van Vlaanderen

In de sporen van de profs

De Ronde van Vlaanderen is niet zomaar een wielerkoersje. Het is een evenement waar de Vlamingen massaal voor uitlopen. In 1913 werd de wedstrijd op initiatief van journalist Karel van Wijnendale voor het eerst georganiseerd. In dit jubileumjaar – ditmaal door Cancellara gewonnen – willen wij ook wel eens wat van die magie opsnuiven.

Kenmerkend voor de koers zijn pittige hellingen en lange kasseistroken. Alleen de beste wielrenners komen boven drijven. De erelijst vermeldt namen als Eddy Merckx, Edwig van Hooydonck en Jan Raas. Vanuit ons hotel in Kortrijk maken we een eerste rondje. Via rustige wegen fietsen we naar Bellegem dat aan het parcours is gelegen. Het is een mooie fietstocht door boerenland over heerlijke rustige en verlaten wegen.

Oudenaarde, met circa 30.000 inwoners een stadje bescheiden van omvang, is de hoofdplaats van de Vlaamse Ardennen. Voordat we hier weer op de fiets stappen, snuiven we het rijke verleden op en maken een tocht langs de Grote Markt, het stadhuis uit 1537, de Sint-Walburgakerk met de 90 meter hoge toren, het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis met gotische kloostergang en het Oud Begijnhof.

Bier

Oudenaarde dankte zijn voorspoed destijds vooral aan de fabricage van gobelins en het brouwen van bier. Brouwerij Liefmans, die aan de Schelde is gelegen, is anno 2013 een belangrijke werkgever in de streek. We passeren de brouwerij, waar bijzonderen bieren worden gebrouwen, op onze fietsroute. Er wordt hier nog met open kuipen gewerkt. Tijdens een rondleiding kun je alles te weten komen over dit bijzondere proces. Uit eerdere ervaring weet ik dat je er ook goed kunt eten. Vraag gerust aan de ober om de bierkaart en welk bier bij welk gerecht past.

Eenmaal op de fiets vangen we af en toe een glimp op van de Vlaamse Ardennen. Ooit zijn hier heuveltjes gevormd met toppen tot iets meer dan 100 meter. Ze lonken. Kenmerkend voor de koers zijn tenslotte de pittige hellingen en lange kasseistroken.Voor de wielerliefhebber een enorme uitdaging. Elke klim is weer anders. Heuvels als de Knokteberg, Steenbeekdries, Taaienberg, Eikenberg en de Paterberg hebben hun allemaal hun eigen moeilijkheidsgraad. Mijn gedachten gaan enkele jaren terug toen ik zelf de Paterberg mocht ervaren. Ik herinner me dat ik reed gids Joeri, destijds een goede amateurwielrenner. Ik schakelde niet op tijd terug voor de bocht, want daarna liep de weg meteen op tot wel 20 procent.

Boerengehuchten

Maar vandaag beperken we ons tot het vlakke. We zijn nog niet in vorm. Ze zeggen altijd dat je op de top beloond wordt met een prachtig uitzicht. Maar met ons uitzicht is niets mis. We passeren boerengehuchten, natuurgebieden aan de oevers van de Schelde, groene velden. En na knooppunt 61 zoeken we de andere kant van de Schelde op. Het uitzicht is toch geheel anders ineens. We rijden ook even langs de Brouwerij Cnudde, alleen maar om de naam. Of het bier echt knudde is, weten we niet.

Daarna gaan we in volle vaart met meewind terug naar Oudenaarde. Tijd voor de ravitaillering. We genieten in het prachtige museum van de Ronde van Vlaanderen van een stoofvlees à la Flandrienne en een huisgemaakte spaghetti Bolognaise en Flandrien-huisbier. Natuurlijk lopen we daarna nog even door het belevingsmuseum. We voelen hoe de kasseien zijn, we testen onze kennis in de wielerkwis en aanschouwen talloze wielercuriosa. Na het museum hebben we honger naar meer fietsen.

Routebeschrijving

Vertrek- en eindpunt: Centrum van de Ronde van Vlaanderen, Markt 43, 9700 Oudenaarde

Afstand: circa 26 km

Vanaf knooppunt 96 richting 41. Volg knooppunten 92 – 86 – 81 – 61 – 57 – 54 – 55 – 65 – 74 – 82 – 84 – 93 – 96.

Uiteraard kun je volgens het fietsknooppuntensysteem ook je eigen fietsroute uitstippelen. Wil je echt als een wielrenner de heuvels in dan kun je via de website www.crvv.be ook drie routes downloaden. Zie voor alle festiviteiten ook www.beleefjeeigenronde.be Deze routes zijn ook bewegwijzerd en volgen het fietsknooppuntennetwerk. Eén van de bewegwijzerde fietsroutes in de buurt van Oudenaarde is de Adriaen Brouwerroute. Daarnaast is Toerisme Oost-Vlaanderen ook vijf thematochten rond de stadjes in de Vlaamse Ardennen aan het uitwerken (Zottegem, Geraardsbergen, Ninove, Oudenaarde en Ronse). Deze zijn nu in volle ontwikkeling en volgen het fietsknooppuntennetwerk.

Feestprogramma

Van donderdag 23 mei tot en met zondag 26 mei is het feest in Oudenaarde. Er vinden heel veel evenementen plaats in het teken van 100 jaar Ronde van Vlaanderen. Zo zal er op zaterdag de klassieke route van 324 km worden gefietst. Op zondag is er de Retroronde waarbij de deelnemers op fietsen en in kleding van 1987 een route van 40, 70, 100 km zullen afleggen. Dansliefhebbers kunnen op zaterdagavond terecht op het Retrobal en verder is er o.a. een Ronde van Vlaanderen vloerspel en een speelplein met fietsspeeltuigen. Informatie via: www.beleefjeeigenronde.be