Nieuws/Binnenland
1107977
Binnenland

Zorgen in Kamer door woonrapport

Minister Stef Blok (Wonen) „moet wakker worden en als een speer aan het werk”, vindt SP-Kamerlid Paulus Jansen. Hij reageert op de donderdag gepresenteerde cijfers over woningcorporaties van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Huren stijgen fors terwijl nieuwbouw en onderhoud aan woningen flink afnemen. „Een rampscenario voor huurders en werknemers in de bouw”, concludeert de SP' er.

„Mensen krijgen zo een slechter huis met een hogere huur, vele duizenden banen in de bouw zullen verdwijnen. Blok moet stoppen met politieke spelletjes en deze crisis oplossen.”

Kees Verhoeven (D66) wil dat minister Blok met de woningbouwsector om de tafel gaat en regelt dat het gemeenschappelijk belang van een gezonde woningsector voorop komt te staan. „Nu is het vooral slaan met rapporten en met cijfers tegen elkaar opboksen. Daar is niemand mee geholpen. We moeten de huursector weer gezond maken.”

Om zich meer financiële ruimte te verschaffen, zouden corporaties meer kunnen snijden in personeelskosten en ook meer huurhuizen kunnen verkopen, denkt Verhoeven.