Nieuws/Binnenland
1108122567
Binnenland

OM verdenkt ’Balie-jihadist’ van 19 moorden in Syrië

Abdelaziz H. op Loveland festival.

Abdelaziz H. op Loveland festival.

ROTTERDAM - ’Balie-jihadist’ Aziz A. wordt - naast een leidinggevende rol bij terreurbeweging Jabhat al-Nusra - ook verdacht van het medeplegen van negentien moorden in Syrië. Dat liet het Openbaar Ministerie donderdag weten tijdens een inleidende zitting in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. De 34-jarige A. zou in 2012 betrokken zijn geweest bij de moorden „met terroristisch oogmerk.”

Abdelaziz H. op Loveland festival.

Abdelaziz H. op Loveland festival.

Syriër Aziz, die in 2017 ineens opdook tijdens een bijeenkomst in debatcentrum De Balie in Amsterdam, wordt samen met zijn eveneens in Nederland neergestreken broer Fatah (43) verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Aziz A. verkeerde volgens het OM in de hoogste regionen van Jabhat al-Nusra. Beide broers ontkenden eerder al de beschuldigingen en waren donderdag niet aanwezig in de rechtbank.

Aziz is de ex-vriend van journaliste Ans Boersma, die vorig jaar Turkije werd uitgezet vanwege haar connectie met de verdachte. Zij zou hem hebben geholpen met een verblijfsvergunning voor Nederland, terwijl ze wist van de kwalijke zaken waarvan A. wordt verdacht.

De zaak gaat op 21 april verder, ook dan wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. Dat gebeurt waarschijnlijk niet eerder dan volgend jaar.