Nieuws/Binnenland
1108188
Binnenland

Hoes kiest voor aanval op straatdealers

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht gaat extra agenten inzetten tegen de illegale drugsdealers op straat in zijn gemeente. „De personele capaciteit van de politie op straat wordt per direct versterkt”, zei Hoes woensdagavond tijdens een vergadering van de raadscommissie voor algemene zaken.

Ook zet hij meer stadswachten en wijkteams in en zullen de overleggen met buurten en wijken over het bestrijden van de drugsrunners intensiever worden. „De agressie van drugsrunners sinds afgelopen week is absoluut ontoelaatbaar”, zei Hoes.

Hoes zei dat de overlast op straat sinds 5 mei is toegenomen. Vanaf die dag begonnen coffeeshops wiet te verkopen aan buitenlanders. Sindsdien viel de politie binnen in drie shops.

Dat leidde tot een storm van kritiek uit gemeenteraad en buurten. Hoes werd gevraagd waarom hij de politiecapaciteit gebruikte tegen coffeeshops in plaats van tegen de criminelen op straat. Woensdagavond liet Hoes weten „per direct” de overlast op straat te zullen aanpakken.

Hoes heeft er maandag nogmaals bij de Maastrichtse coffeeshops in een gesprek op aangedrongen te stoppen met de verkoop van wiet aan buitenlanders. De coffeeshops blijven dat om principiële redenen weigeren, zei Hoes.