Nieuws/Binnenland
1108319
Binnenland

Nederland belooft Mali 12 miljoen extra

Nederland trekt dit en volgend jaar in totaal 12 miljoen euro extra uit voor het Afrikaanse crisisland Mali. Het geld is bedoeld voor de verbetering van de veiligheid en de rechtsstaat en de organisatie van verkiezingen.

Dat maakte minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) woensdag bekend op een internationale donorconferentie voor Mali in Brussel. Den Haag reserveerde eerder al ongeveer 80 miljoen euro voor 2013 en 2014. Deze steun is voor basisvoorzieningen voor de bevolking. Het gaat dan om onder meer landbouw en water, maar ook om het tegengaan van bijvoorbeeld baby- en moedersterfte en aids.

„Sinds de coup in maart vorig jaar is er vooruitgang gemaakt met het verdrijven van extremisten uit het land. We hebben nu een gezamenlijke verantwoordelijkheid om het land verder te helpen”, aldus de minister in een verklaring. „De voortgang van het democratisch proces, eerlijke en transparante verkiezingen en de hervormingen van de overheid zijn essentieel voor de toekomst van Mali.”

Ploumen benadrukte de ontwikkelingen in het land nauwgezet in de gaten te houden: „Als het niet goed loopt, heeft dat consequenties.” Na de staatsgreep schortte Nederland zijn ontwikkelingshulp op, maar inmiddels is die weer hervat.