Nieuws/Binnenland
1108752
Binnenland

Skûtsjesilen van dichtbij

Het openluchtgedeelte van het Zuiderzeemuseum bestaat 30 jaar en dat wordt gevierd met een flink aantal feestelijke evenementen. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit het voormalig Zuiderzeegebied, zoals een kerk, visrokerij, winkels en woonhuizen uit de omliggende vissersdorpen. In het openluchtgedeelte tonen vrijwilligers historische ambachten en het dagelijks leven van de vorige eeuw.

De SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) verraste het Zuidermuseum door aan te bieden om vanwege het 30 jarig bestaan een kleine serie wedstrijden in Enkhuizen te varen. Dit is uniek, want normaal zeilt de SKS in wedstrijdverband alleen in Friesland. De SKS bestaat uit 14 Friese verenigingen die elk jaar Friesland op hun kop zetten met hun rondtrekkend circus van even zo veel authentieke snelle platbodems. De meeste skûtsjes werden rond 1900 gebouwd om turf, mest en andere lading over ruim water via de ondiepe sloten tot aan de boerderijen te brengen. Bij de SKS speelt traditie een grote rol en dat verklaart wellicht de relatie tussen de rauwe Friese zeilers en het Noord-Hollandse museum.

Schippersbitter en gerookte haringOp zaterdag 18 mei varen de SKS skûtsjes op het IJsselmeer voor de kust van het buitenmuseum twee wedstrijden. De boten komen vrijdag al bij het Zuiderzeemuseum aan en geheel in stijl worden de bemanningen getrakteerd op een schippersbitter en verse gerookte haring. Uiteraard wordt de aankomst muzikaal omlijst.

WedstrijdenZaterdag gaat het Zuiderzeemuseum een uur eerder, om 09.00 uur, open, zodat bezoekers op tijd een plekje kunnen zoeken om de parade van uitvarende skûtsjes en de wedstrijden te kunnen bekijken. Er worden deze dag twee officiële wedstrijden van ongeveer een uur gezeild. Een commentator doet vanaf de wal verslag van de wedstrijd en deze zal overal in de omgeving te horen zijn. Voorafgaand aan de wedstrijd en tijdens de pauze kunnen bezoekers de skûtsjes langs de kade bekijken en de bemanningen ontmoeten. Van de prijsuitreiking na de wedstrijden wordt opnieuw een echt Hollands feestje gemaakt en de winnaars worden gehuldigd in feestelijke Zuiderzeestijl.

Maak kans op  VIP-plaatsenSpeciaal voor lezers van De Telegraaf Vaarkrant, biedt het Zuiderzeemuseum zestig VIP-plaatsen op een volgboot aan. De eerste zestig lezers die een mail sturen naar het onderstaande mailadres mogen gratis mee op deze toeschouwersboot en worden ontvangen met koffie/thee en Petitfours. De boot vaart direct naar het wedstrijdveld en de gelukkigen kunnen de wedstrijden van dichtbij vanaf het water bekijken. Daarna wordt de lunch in het openluchtmuseum genuttigd en na afloop is er natuurlijk de mogelijkheid om de huldiging van dichtbij gade te slaan. Daarnaast kan ook het Zuiderzeemuseum worden bezocht. In de schatkamer van de Zuiderzee kunnen bezoekers alles te weten komen over oude ambachten, regionaal design en de grote verzamelingen houten schepen bewonderen.

Doe meeWilt u kans maken om met z’n tweeën als VIP gast de wedstrijden van de SKS  op zaterdag 18 mei vanaf het water te zien? Mail dan uw gegevens voor 16 mei o.v.v. skûtsjesilen naar [email protected]. Over deze actie kan verder niet worden gecorrespondeerd.