Nieuws/Binnenland
1108938
Binnenland

Reportage gewist na dreiging

EenVandaag heeft onder dreigementen vanuit Haagse radicale moslimkringen een spraakmakende tv-uitzending over jihadisten verwijderd van internet.

In de tv-reportage die op 6 mei werd uitgezonden, vertellen Marokkaanse ouders en familieleden dat ze ronselaars de schuld geven dat hun kinderen en broers als jihadisten zijn vertrokken naar Syrië. Ondanks de vage tv-beelden werden Marokkaanse ouders herkend. Ze kregen zulke bedreigende reacties, dat ze de redactie smeekten de uitzending te verwijderen. „De ouders zijn echt helemaal in shock”, aldus een betrokkene. EenVandaag erkent dat „omwille van de veiligheid van de geïnterviewden” de uitzending van de website is gehaald. Hoofdredacteur Jan Kriek erkent dat de zelfcensuur een „zeldzame stap” is. „Het was een zware beslissing, maar we konden niet anders om onze bronnen te beschermen.”

De reportage was een samenwerkingproject tussen EenVandaag en de Haagse regionale zender Omroep West. Op YouTube is nog wel een kopie zichtbaar van de Omroep West-uitzending.