Nieuws/Binnenland
1109592763
Binnenland

Verdachte in brand steken zendmast Dronten aangehouden

Een door brand vernielde zendmast in het Brabantse Nuenen.

Een door brand vernielde zendmast in het Brabantse Nuenen.

DRONTEN - De politie heeft vrijdagochtend een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar de brandstichting van zendmasten. Het gaat om een 24-jarige man uit Swifterbant, die wordt verdacht van het in brand steken van een zendmast in Dronten op 10 april.

Een door brand vernielde zendmast in het Brabantse Nuenen.

Een door brand vernielde zendmast in het Brabantse Nuenen.

De man zit vast voor verhoor. De politie onderzoekt of hij bij meerdere branden betrokken is geweest. Donderdag werd ook al een 34-jarige brandstichter uit Groningen opgepakt.

De zendmast aan de Guldendreef in Dronten werd op 10 april in brand gestoken. De mast werd daarbij volledig verwoest. In Opsporing Verzocht werd aandacht besteed aan deze zaak, net als aan de andere branden. Na recherchewerk en met behulp van tips van kijkers achterhaalde de politie de identiteit van de verdachte. De politie sluit meerdere aanhoudingen voor deze brand niet uit.

De afgelopen weken woedde er in maar liefst 18 zendmasten brand. De politie gaat in al die gevallen uit van brandstichting. Afgelopen donderdag werd een 34-jarige verdachte in Groningen opgepakt voor de brandstichting bij een zendmast aan de Koningsweg in Groningen. De Landelijke Recherche onderzoekt of sprake is van enige vorm van georganiseerd verband.

’Levensgevaarlijk’

Premier Mark Rutte noemde de brandstichtingen eerder al „levensgevaarlijk” en „ongelofelijk stupide.” Als masten uitvallen door brand kunnen er geen 112-oproepen meer worden gedaan in het gebied. Ook kan het gebeuren dat de hulpdiensten daardoor niet meer met elkaar kunnen communiceren.

Mogelijk hebben de brandstichtingen te maken met protest van sommigen tegen de uitrol van het 5G-netwerk. Actievoerders vrezen dat de straling van antennes slecht is voor gezondheid en milieu. Hiervoor bestaat overigens geen enkel bewijs. Ook wordt door sommigen zelfs gesuggereerd dat er een verband is tussen 5G en het coronavirus.