Nieuws/Binnenland
1109603
Binnenland

Nieuwe motie illegalen op PvdA-ledenraad

De PvdA hoeft zich niet meer in te spannen om een wetsvoorstel van tafel te krijgen dat illegaliteit strafbaar stelt. Wel moet de partij zich inzetten voor een menselijker asielbeleid.

Dat is de strekking van een nieuwe motie die in stemming zal komen tijdens de PvdA-ledenraad van zondag, zei PvdA'er Sander Terphuis vrijdag in Pauw & Witteman. Eind april schaarde het congres van de PvdA zich nog achter zijn voorstel om het strafbaar stellen van illegaliteit te verwerpen.

PvdA-leider Diederik Samsom zei dat niet over te kunnen nemen omdat hij zich wil houden aan de afspraken met de VVD die zijn vastgelegd in het regeerakkoord. Terphuis zei vrijdag zich neer te leggen bij deze politieke realiteit, maar hij zei er wel bij zijn oorspronkelijke motie als drukmiddel achter de hand te houden. Voorlopig gaat hij ervan uit dat het wetsvoorstel voor strafbaarstelling van illegaliteit niet veel meer om het lijf zal hebben. Dat wil hij bereiken door sneller te erkennen dat een asielzoeker buiten zijn eigen schuld niet terug kan naar zijn land van herkomst.

Het partijbestuur van de PvdA staat positief tegen de nieuwe motie van Terphuis.