Nieuws
1109613
Nieuws

Zoektocht burgers gaat morgen verder

Burgervrijwilligers waren vrijdag weer met man en macht op zoek naar de broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist, maar net als de politie hebben ook zij de jongens niet kunnen vinden. Ze staakten hun zoektocht rond zeven uur en zullen zaterdag weer doorgaan.

Zo'n 250 vrijwilligers zochten op vier plaatsen tussen Doorn en Rhenen naar sporen van de kinderen. Groepen van maximaal 50 personen kamden in een horizontale lijn met maximaal 5 meter afstand tussen twee mensen de gebieden uit. Van de broertjes ontbreekt sinds maandagavond ieder spoor. Het is niet zeker of zij nog in leven zijn. De politie heeft dinsdagnacht een Amber Alert uitgegeven voor de jongens.

Zaterdag zullen er naar verwachting nog meer vrijwilligers meedoen aan de zoektocht. Vanaf 11 uur speuren dan zo'n 450 mensen, onder wie vrijwilligers van de politie, in de buurt van het Doornse Gat, zo is vrijdagavond vermeld op de Facebookpagina van het burgerinitiatief. Politie noemde de burgerzoekactie vrijdag „begrijpelijk en sympathiek, maar koffiedikkijkerij”. Tientallen rechercheurs werken sinds dinsdag onafgebroken aan de zaak.

De jongens zaten maandagavond nog in de auto bij hun 38-jarige vader, toen die benzine tankte in Neerbeek in Zuid-Limburg. De politie beschikt over videobeelden van de rijdende auto in de vroege dinsdagochtend, maar het is onduidelijk of de kinderen toen nog in de auto zaten. De auto en het lichaam van de vader, die zelfmoord pleegde, zijn dinsdagmorgen rond 8 uur gevonden in de bossen bij het Doornse Gat.

De politie heeft vrijdag meer videomateriaal verzameld om zo meer te kunnen zeggen over de route die de vader van de jongens in zijn auto aflegde. Ook hebben agenten aan de hand van de GPS gegevens van de mobiele telefoon van de vader een groot deel van de route in kaart gebracht. Mensen en bedrijven die mogelijk beelden van de blauwe Hyundai Getz kunnen het materiaal via een uploadlink op de website van de politie doorgeven.

Uit de gegevens bleek dat de vader maandagavond naar het zuiden is gereden, de politie weet inmiddels welke weg hij toen heeft genomen. Hoe hij terug is gereden, weet de politie nog niet. „Misschien stond zijn mobiel uit of had hij geen batterij meer”, aldus een woordvoerder. In de buurt van Rhenen is het spoor van de vader weer te volgen tot Doorn.