Nieuws
1109617
Nieuws

Weekers wil toeslagenfraude aanpakken

De afgelopen jaren is voor ruim 95 miljoen euro geknoeid met toeslagen. Staatssecretaris Frans Weekers kondigde vrijdag nieuwe maatregelen aan om de fraude de kop in te drukken, maar oppositiepartijen CDA en D66 blijven met vragen zitten.

De zaak kwam aan het rollen door Bulgaren die zich in Nederland inschreven bij een gemeente om voorschotten voor huur- en zorgtoeslagen op te strijken. Weekers wil dit tegengaan door geen voorschotten meer te geven aan mensen die de Belastingdienst niet kent. Ook geeft de Belastingdienst geen voorschotten op toeslagen als een woonadres niet actueel is of als een gemeente aangeeft dat een adres misschien niet klopt.

De staatssecretaris heeft ook nog een aantal maatregelen in de pen die hij eerst wil onderzoeken voordat hij ze invoert. Mogelijk gaat hij het achteraf aanvragen van toeslagen beperken. Ook gaat de Belastingdienst mogelijk van tevoren bekijken of een aanvrager van een zorgtoeslag wel een zorgverzekering heeft. Nu krijgt de Belastingdienst deze gegevens maar een keer per kwartaal.

Oppositiepartijen klaagden eerder dat Weekers in zijn feitenrelaas van een week geleden niet inging op een rapport van ambtenarenbond Abvakabo FNV. Daarin uitten medewerkers van de Belastingdienst zorgen over toezicht en fraudebestrijding. Weekers stelt dat hij met de maatregelen die hij nu bekendmaakt en met eerdere maatregelen de gesignaleerde problemen aanpakt.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees noemt de stappen die Weekers aankondigt logisch, maar wil nog steeds weten waarom „zo lang gewacht is” met de aanpak van de fraude met de toeslagen. Zijn CDA-collega Pieter Omtzigt blijft ook met veel vragen zitten. „Dit is te weinig.” Zo vindt Omtzigt dat de bewindsman veel te weinig informatie geeft over de fraude gepleegd door Bulgaren.

Ook de SP is erg kritisch. "De staatssecretaris heeft consequent niets gedaan met signalen uit het veld over fraude met toeslagen," zo concludeert Arnold Merkies van de SP vrijdag.

"De brieven maken duidelijk hoezeer hij niet bovenop de fraude heeft gezeten," aldus Merkies. "Hij kreeg signalen hierover van ambtenaren, vakbonden, en de Algemene Rekenkamer, maar is hier in de brieven „vaag” over." Volgens het SP-Kamerlid heeft Weekers „heel lang signalen genegeerd waardoor de fraude kon doorgaan”.

Sinds 2006 zijn 505 fraudegevallen aan het Openbaar Ministerie (OM) voorgelegd. Daarvan leidden er 295 tot vervolging, de rest wordt afgehandeld door de Belastingdienst.

Van de 280 zaken waar de FIOD klaar mee is, hebben er 201 te maken met twee grote fraudes met kinderopvangtoeslagen in de regio Amsterdam. Het ging vooral om aanvragen voor deze toeslag met terugwerkende kracht. Het kabinet heeft al maatregelen aangekondigd om het achteraf aanvragen van de kinderopvangtoeslag te beperken.