Nieuws
1109623
Nieuws

'Aantal hongerstakers neemt af'

Het aantal hongerstakende asielzoekers lijkt gestaag af te nemen. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn er in Rotterdam vrijdag nog 45 uitgeprocedeerde asielzoekers die niet eten, waarvan 15 ook weigeren te drinken. Donderdag waren er nog 66 hongerstakers in Rotterdam. In het detentiecentrum op Schiphol zijn er al 3 dagen geen hongerstakingen meer geweest, aldus het ministerie.

De hongerstakers protesteren tegen hun opsluiting. De asielzoekers in de detentiecentra willen dat ze als zodanig worden behandeld en niet als crimineel worden opgesloten. Ze vinden hun detentie onmenselijk, aldus de Werkgroep Deportatieverzet.

Volgens de werkgroep ligt het aantal hongerstakers hoger. „Het ministerie telt alleen de hongerstakers die een brief hebben ondertekend waarin ze verklaren dat ze in hongerstaking zijn. Veel asielzoekers weigerden deze brief te ondertekenen”, aldus een woordvoerder. De werkgroep kon niet zeggen hoeveel asielzoekers er volgens hen nog in hongerstaking zijn.

„De hongerstakers geven inderdaad zelf aan of ze in hongerstaking zijn of niet. Die gegevens hebben wij nodig om medische hulp ter beschikking te kunnen stellen” zegt een woordvoerster van Justitie.