Nieuws/Binnenland
1109642
Binnenland

Fietstunnel Rijksmuseum gaat goeddeels open

Vanaf aanstaande dinsdag gaat de fietspassage onder het Amsterdamse Rijksmuseum vrijwel zeker de hele dag open. Alleen in de weekenden wordt de tunnel gesloten als er lange rijen staan voor het museum. Dat staat in een vrijdagavond verstuurde brief van burgemeester Eberhard van der Laan en wethouder Eric Wiebes (Verkeer).

Maandag wordt gekeken of een nieuwe manier om de wachtrijen voor het museum in toom te houden, werkt. Als die methode de veiligheid genoeg garandeert, kan de tunnel open voor fietsers. Alleen in de weekenden wordt de tunnel gedurende de eerste maand gesloten als er lange rijen staan bij het museum. Als blijkt dat alles in orde is, kunnen fietsers na die maand ook op de drukke momenten onder het museum door fietsen.

De tunnel zou een maand na de opening van het museum open moeten gaan, oftewel aanstaande maandag. Maar omdat de wachtrijen voor het Rijksmuseum veel langer zijn dan verwacht, staan er regelmatig bezoekers in de tunnel. Afgelopen dinsdag werd daarom door het Stadsdeel Zuid besloten dat de tunnel overdag nog niet open zou kunnen, tot irritatie van bijvoorbeeld de Fietsersbond.

Wethouder Wiebes gaf diezelfde dag aan dat wat hem betreft de fietsers wel de hele dag door de tunnel zouden moeten kunnen. Volgens hem vergde dat enkele aanpassingen, die nu worden genomen.

De gemeente heeft namelijk gezorgd dat er „op de korte termijn een tijdelijke oplossing wordt gerealiseerd voor de regulering van de wachtrijen”, zo staat in de brief. Daarbij worden het voet- en fietspad gescheiden met een flexibele afzetting.