Nieuws/Binnenland
1109648
Binnenland

Noren stoppen definitief met zoekactie naar Warnow

De Noorse kustwacht en de Noorse Search and Rescue Service hebben de zoektocht naar het vermiste schip de Warnow woensdag definitief afgebroken, zo schrijft Omroep Zeeland op haar website.

Volgens woordvoerder Eric Willessin van de Noorse Search and Rescue Service is het zo goed als uitgesloten dat het schip, met onder andere de Middelburger Peter Van Lier aan boord, nog in het zoekgebied ligt. "Anders hadden we hen wel gevonden."

In totaal zijn er drie Nederlandse bemanningsleden aan boord van de Warnow. Het schip is een voormalige Duitse loodsboot die tot zeilboot is omgebouwd. Het schip was vanuit Nederland op weg naar het Noorderlicht.

Downloaden van zeekaarten

Op 17 april zou er met de telefoon van een van de bemanningsleden voor de kust van Noorwegen contact zijn gemaakt met internet om zeekaarten te downloaden. Maar na deze dag is er niets meer van het bootje vernomen. Volgens een Noorse krant zou een visser het schip op 20 april nog hebben gezien ergens voor de kust bij de stad Bergen.

Zoektocht Kustwacht

Verontruste familie van de bemanning heeft 29 april contact gezocht met de Schotse kustwacht. Die heeft de Noorse kustwacht ingeschakeld. Een deel van de Noordzee en zo'n 350 kilometer kustlijn zijn anderhalve week afgezocht met een vliegtuig, helikopters, en verschillende boten. Maar zonder resultaat. Er wordt alleen nog geprobeerd via radio contact te krijgen met het schip.

Veel aandacht Noorse media

Het feit dat de kustwacht en de Search and Rescue Service de zoekactie hebben afgebroken wil volgens Willessin niet zeggen dat de Noren niet meer uitkijken naar de Warnow. "Er is in de Noorse media veel aandacht geweest voor de vermissing. Iedereen weet hoe het schip eruit ziet. We kunnen alleen hopen dat ze buiten ons zoekgebied zijn gedreven."Vrienden en familie van Peter van Liere geven de moed niet op. Deze week hebben zij een speciale Facebook-pagina aangemaakt om van Liere te vinden. Daarnaast is er ook een algemene Facebook-pagina over de Warnow geopend.