Nieuws
1109652
Nieuws

IMF: schulden drukken op Nederlandse economie

De ontwikkeling van de Nederlandse economie zal nog een behoorlijke tijd worden beperkt door de hoge schulden van huishoudens, de problemen van banken en de malaise op de huizenmarkt. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een vrijdag gepubliceerd onderzoeksrapport over Nederland.

Het IMF wijst er daarin op dat Nederland kampt met hoge schulden, aanzienlijke problemen in de financiële sector, dalende huizenprijzen en een zwakke binnenlandse vraag. Die factoren zorgen ervoor dat de groei van de economie en werkgelegenheid minder is dan in andere relatief sterke eurolanden.

Consumenten die hun schulden terugdringen en banken die hun balansen op orde brengen blijven voorlopig een rem zetten op de Nederlandse economie, stelt het IMF. Het fonds wijst er daarbij op dat de huizenprijzen inmiddels wel 18 procent zijn gedaald sinds de piek, maar dat de te verwachten verdere daling het consumentenvertrouwen en de uitgaven van consumenten zal blijven drukken.

Het IMF voorspelt dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,5 procent krimpt. Voor volgend jaar wordt een groei met 1,1 procent voorspeld. De werkloosheid loopt volgends het fonds zowel in 2013 als 2014 op.