Nieuws/Buitenland
1109658
Buitenland

Onderzoek naar ontploffing kunstmestfabriek

De Amerikaanse autoriteiten beginnen een strafrechtelijk onderzoek naar de ontploffing van een kunstmestfabriek afgelopen maand in het Texaanse plaatsje West. Dat is vrijdag bekendgemaakt.

Door de enorme ontploffing op 17 april kwamen 14 mensen om het leven en raakten meer dan 200 anderen gewond. De oorzaak van de ramp is nog onduidelijk. „We willen zeker weten dat de onderste steen boven komt en dat alle feiten boven water komen”, aldus veiligheidschef Steve McCraw.

De politie arresteerde vrijdag in West een verpleegkundige, omdat hij in het bezit was van een explosief. Het is niet duidelijk of de verdachte Bryce Reed iets te maken heeft met de explosie.

De politie constateerde eerder deze week dat in de fabriek ammoniumnitraat ontplofte. Ammoniumnitraat is een kunstmeststof die gemengd met andere stoffen zeer explosief kan zijn. De explosieven die Anders Breivik liet afgaan in de regeringswijk in het Noorse Oslo in 2010 waren ook gebaseerd op ammoniumnitraat. Hierbij kwamen acht mensen om het leven.