Nieuws/Buitenland
1109667
Buitenland

Nek-aan-nekrace voor verkiezingen Bulgarije

In Bulgarije, een van de armste landen van de Europese Unie, worden zondag vervroegd parlementsverkiezingen gehouden. Het land heeft te kampen met een lange lijst aan problemen: lage lonen, geweld tegen Roma-zigeuners, hoge jeugdwerkloosheid en een grote kloof tussen arm en rijk.

Afgelopen maanden zijn vier Bulgaren overleden nadat zij zichzelf in brand hadden gestoken. Zij deden dat uit wanhoop om de bittere armoede en de hoge energieprijzen in het land. In totaal staken zes Bulgaren zichzelf in brand. Twee van hen overleefden dat.

De regering van premier Boiko Borisov nam in februari ontslag na landelijke massaprotesten tegen de hoge elektriciteitsprijzen, armoede en corruptie. Dat was 2 maanden voor het aflopen van de regeringstermijn. Borisov trad in juli 2009 aan, toen zijn partij Burgers voor de Europese ontwikkeling van Bulgarije (GERB) een ruime zege had behaald bij de parlementsverkiezingen. De politicus verklaarde corruptie te zullen bestrijden, maar volgens de internationale corruptie-index van Transparency International was zijn regering corrupter dan de twee voorgaande regeringen.

Toch gaat de centrumrechtse partij GERB van Borisov in de verkiezingsrace nek-aan-nek met de Socialistische Partij. In de peilingen van een paar dagen geleden kreeg GERB 33,1 procent van de stemmen. De socialisten zaten daar met 32,3 procent net iets onder. In peilingen van vrijdag deden de twee grootste partijen het allebei minder goed, maar lagen ze nog steeds dicht bij elkaar.

Het lijkt dus uit te draaien op een coalitie, menen analisten. Die coalitie krijgt de zware uitdaging om te proberen de levensstandaard in Bulgarije te verhogen. Die ligt nu op minder dan de helft van het EU-gemiddelde. Het gemiddelde loon in Bulgarije is slechts 400 euro per maand en de pensioenen minder dan de helft daarvan.

GERB voert campagne met het behoud van de vlaktaks van 10 procent. Ook wil de partij liberalisering van de energiesector om de elektriciteitsprijzen omlaag te krijgen.

De socialisten willen juist af van de vlaktaks. Zij willen bovendien verdergaan met de bouw van een kerncentrale. Die kost 10 miljard euro. De bouw was wegens gebrek aan financiën stopgezet.

Zo'n 7 miljoen Bulgaren zijn stemgerechtigd. De verkiezingen stonden oorspronkelijk gepland voor begin juli.