Nieuws/Buitenland
1109688
Buitenland

Merkel bezoekt militairen in Afghanistan

Nog geen week na de dood van een Duitse militair in Afghanistan heeft bondskanselier Angela Merkel een bliksembezoek aan het land gebracht. Merkel arriveerde vrijdag in gezelschap van minister Thomas de Maizière van Defensie op de luchthaven van Mazar-i-Sharif in het noorden van Afghanistan. Het is het vijfde bezoek van Merkel aan het land sinds 2007. Zoals gebruikelijk was haar reis geheimgehouden.

Merkel heeft Afghanistan hulp aangeboden, ook na het einde van de missie van de buitenlandse troepen in 2014. „We willen de Afghanen en Afghanistan niet zomaar in de steek laten”, zei de bondskanselier. Als andere landen ook meehelpen, is Duitsland bereid om verantwoordelijkheid te nemen, zei Merkel.

De hulp is echter wel aan voorwaarden gebonden. „We verwachten vooruitgang, we verwachten eerlijke verkiezingen, we verwachten een politiek proces, omdat de overwinning op de opstandelingen niet alleen tot stand komt door militaire kracht”, aldus Merkel.

Het Duitse aanbod is om na het vertrek van de NAVO-militairen uit het land eind volgend jaar honderden militairen ter beschikking te stellen voor de opleiding en advisering van de Afghaanse strijdkrachten.

In het noorden van Afghanistan zijn momenteel ongeveer 4300 Duitse militairen gelegerd. In totaal zijn er 53 omgekomen. De laatste, een 32-jarig lid van een speciale eenheid, kwam zaterdag om het leven bij een operatie in de provincie Baghlan, die aan Kunduz grenst.

De Duitse militairen zijn verantwoordelijk voor de bescherming van de Nederlanders die deelnemen aan de politietrainingsmissie in Kunduz. Aan die missie komt dit jaar een einde, maar ook Nederland zal in Afghanistan actief blijven.