Nieuws/Buitenland
1109697
Buitenland

Palestijnse militant zou kernwapen inzetten tegen Israël

“Ik zweer dat als we een atoomwapen hadden, we het vanmorgen nog gebruikt zouden hebben”, zegt Palestijns politicus Jibril Rajoub. De vredesonderhandelingen zouden alleen maar voortduren door een gebrek aan militaire kracht.

De Palestijnse bestuurder Rajoub deed de dreigende uitspraak in een interview afgelopen week op de Libanese televisie. Een Israëlische mediawaakhond kaartte het tv-fragment aan waarop de landelijke media het bericht in de loop der week oppakten.

De Likud-partij van Netanyahu is niet verbaasd over de bedreigingen en hoopt dat de internationale gemeenschap in gaat zien waarom Israël wantrouwig is tegenover de Palestijnse leiding. Het incident zou volgens de joodse partij een bewijs zijn dat de Palestijnse Autoriteit niet “gematigd” is. 

De Palestijn heeft in ieder geval geen spijt van zijn uitspraken op de Libanese zender. Hij plaatste het complete interview nog eens op zijn Facebookaccount. Opmerkelijk genoeg zou een atoombom niet alleen voor de Israëlische bevolking desastreuze gevolgen hebben, ook Palestijnen zouden in het relatief kleine land schade ondervinden van een dergelijke aanval.

Rajoub is werkzaam bij Fatach, een Palestijnse politieke partij met terroristische trekjes. Ook is hij voorzitter van het Olympisch Comité van de Palestijnse Autoriteit. De Arabier raakte eerder in opspraak toen hij het verzoek om een minuut stilte voor de moord op elf Joodse atleten tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München als “racistisch” afdeed. Daarnaast noemde hij de Israëlische premier Netanyahu vorig jaar een “hond en indringer”.