Nieuws/Binnenland
11097
Binnenland

Karate Bob overleden

AMSTERDAM - De Joegoslavische ex-spion Slobodan Mitric, alias ’Karate Bob’, is vrijdagavond in Amsterdam overleden op 68-jarige leeftijd. Dat heeft zijn uitgever zaterdag laten weten.

Mitric schoot op kerstavond 1973 drie Serviërs mannen dood in de Amsterdamse Pijp. De voormalig geheim agent, die zijn bijnaam kreeg vanwege zijn specialisatie in karate, kreeg daarvoor een celstraf van 13 jaar. In 1986 bepaalde een rechter dat Nederland Mitric niet naar het toenmalig Joegoslavië mocht uitzetten, omdat hij daar vermoord zou kunnen worden. Nederland verklaarde hem wel tot ongewenst vreemdeling. Uiteindelijk woonde hij ruim veertig jaar in Nederland.

De politie is er altijd vanuit gegaan dat de schietpartij een afrekening in het criminele milieu betrof. Maar Mitric zelf heeft altijd volgehouden dat de drievoudige moord het resultaat van een geheime dienstvete was.

Mitric sleet zijn laatste dagen op de vervuilde zolder van een oud schoolgebouw in Amsterdam Oost. Voor dat gebouw werd hij afgelopen vrijdag in een portiek gevonden. In het ziekenhuis is hij overleden. Slobodan ‘karate Bob’ Mitric is 68 jaar oud geworden.