Nieuws/Binnenland
1109711
Binnenland

Drakenboot keert terug naar Friesland

Dit jaar worden de eerste Friese Kampioenschappen drakenbootraces gehouden in Kollum. Op 22 juni strijden verschillende drakenbootteams om een podiumplaats. Drakenbootraces zijn een eeuwenoude Chinese traditie, ook in China worden met deze boten wedstrijden gevaren.

Eerder werden de drakenbootraces gehouden als onderdeel van Sail Kollum. Vanwege het daverende succes van vorig jaar is er nu door de organisatie besloten om er een groots evenement van te maken. In 2012 konden veertien teams deelnemen, de inschrijving was toen in een mum van tijd vol. Het aantal plaatsen is nu meer dan verdubbeld naar dertig plaatsen.

Funfactor

Jan Barkemeijer van het Pleatslik Belang Kollum vertelt aan Omrop Fryslan dat de organisatie de boten levert en oefenen vooraf is ook niet mogelijk "Er vaart niet ergens zo'n boot rond. En er zijn in Friesland niet speciale drakenbootteams." De funfactor is belangrijk "Het is leuk om naar te kijken en voor de opvarenden is het leuk om mee te doen."

Echte drakenkop

Een drakenboot is 12,5 meter lang en 1 meter breed. "Aan boord zitten achtien mensen, zestien peddelaars, een trommelaar en een stuurman." Op de vraag of zo'n boot dan ook echt een drakenkop heeft antwoord Barkemeijer "Ja, het is een drakenboot, dus er zit ook een drakenkop op, met en drakenstaart en wat schubben."