Nieuws/Buitenland
1109726
Buitenland

Roep om overeenkomst veiligheid Bangladesh

Meer dan een miljoen mensen hebben wereldwijd petities getekend voor betere veiligheid in textielfabrieken in Bangladesh. Dat maakte de Clean Clothes Campaign (CCC) vrijdag bekend namens verscheidene organisaties die de handtekeningen verzamelen. De petities richten zich op internationale kledingmerken die kleding in Bangladesh laten maken.

De overeenkomst (Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh) moet direct worden ondertekend, menen de mensen die de petities steunen.

De overeenkomst is juridisch bindend en regelt onder meer onafhankelijke inspecties van gebouwen en de verplichting om gebouwen aan te passen in geval van gevaar. Ook het recht van vakbonden om arbeiders te informeren over hun rechten en veiligheid is erin opgenomen.

Eerder deze week riepen deskundigen van de Verenigde Naties kledingmerken op zich niet terug te trekken uit Bangladesh. Ze zouden er juist voor moeten zorgen dat de werkomstandigheden in de kledingindustrie verbeteren.

In Bangladesh stortte 2,5 week geleden een gebouw met textielfabriekjes in. Dat kostte aan meer dan 1000 mensen het leven. Sinds 2005 zijn volgens CCC meer dan 1700 textielarbeiders in Bangladesh omgekomen door onveilige gebouwen.