Nieuws/Buitenland
1109737
Buitenland

Nieuwe WTC in New York bereikt hoogste punt

Het nieuwe One World Trade Center in New York heeft vrijdag eindelijk zijn hoogste punt bereikt. Bouwvakkers slaagden erin de laatste delen van de spits boven op de wolkenkrabber te plaatsen, zo meldden Amerikaanse media. Eerdere pogingen eind april gingen niet door vanwege de harde wind.

De zilverkleurige spits dient als zendmast van de televisiezenders in het gebouw. Het 125 meter lange baken is een aanzienlijk onderdeel van de in totaal 541 meter hoge handelstoren. Led-lampen verlichten de spits. Het gebouw wordt niet voor niets zo hoog: omgerekend is dat 1776 voet. Dat is een verwijzing naar het jaar waarin de Verenigde Staten zich onafhankelijk verklaarden van Groot-Brittannië.

Het gebouw staat op de noordwesthoek van het WTC-terrein, waar voorheen de Twin Towers stonden. Het vult nu de leegte in de skyline op die is ontstaan toen daar de torens ineenstortten in 2001. Naast het gebouw staat een monument ter nagedachtenis aan de bijna 3000 mensen die bij de meerdere aanslagen op 11 september 2001 om het leven kwamen. Het One WTC is een van de vier wolkenkrabbers die op het terrein worden gebouwd.

Het nieuwe gebouw is het hoogste op het westelijk halfrond en is 14 meter hoger dan de Willis Tower in Chicago. Alleen in Azië en het Midden-Oosten zijn de gebouwen nog veel hoger.