Nieuws/Binnenland
1109744
Binnenland

Perverse prikkels

Zowel in Europa als in Nederland merk je dat de stemming bij veel grote bedrijven en overheden rond investeringen in duurzame producten en diensten wat terugzakt.

De laatste weken hoor ik regelmatig heren in hoge functies uitspraken doen als "Er is nu geen geld voor die groene hobby" en "De duurzame dwazen staan weer aan de poort". Het is jammer, kortzichtig en eigenlijk oliedom dat mensen op dergelijke cruciale posities maar niet willen inzien dat duurzaamheid juist niet stopt bij de eerste vier letters. Als je echt iets aan de financieel economische malaise wilt doen, moet je juist je koers radicaal veranderen richting duurzaamheid. We moeten alleen wat zaken heroverwegen.

Stoppen met verspillen zou ik bovenaan zetten. In Nederland kunnen we ook door een verandering van het belastingregime werkgelegenheid, gezondheid, bedrijvigheid en een robuuste financieel-economische toekomst stimuleren. Als je als bedrijf in Nederland veel energie gebruikt, betaal je nagenoeg geen energiebelasting. Besparen zou kunnen betekenen dat je per saldo meer gaat betalen. Om die reden betalen particulieren het hoogste tarief.

Een andere perverse prikkel is de ongelijkheid qua invoerrechten. Zo betaal je in ons land veel meer invoerrechten voor een zuinige ledlamp dan voor een verspillende gloeilamp of een giftige spaarlamp. Hoewel ik geen ruimte voor een lijst met nog eens honderden voorbeelden heb, wil ik u een laatste vreemde prikkel niet onthouden. Want het geeft te denken dat wij voor een fles Coca-Cola slechts 6 procent btw betalen en voor een tube tandpasta 21 procent.