Nieuws
1109767
Nieuws

'Tiber te smerig voor cruises'

Bezoekers aan Rome die een cruise over de Tiber willen maken, kunnen dat voorlopig wel vergeten. Voor het eerst in tien jaar tijd, houdt aanbieder Battelli di Roma de loketten gesloten omdat het rivierwater te smerig is om doorheen te varen.

,,We schamen ons voor de staat waarin de Tiber momenteel verkeert", zegt Mauro Pica Villa van Battelli di Roma. De kades langs de rivier zijn grijs gekleurd door de vervuiling en de oevers zijn bezaaid met rommel. Ook zijn de daklozen die onder de bruggen leven geen fraai gezicht voor toeristen. 

,,De laatste keer dat de rivier is opgeschoond was in 2008! Elke keer als de rivier overstroomt, raken de bomen langs de Tiber bedolven onder plastic tasjes en andere rotzooi. En dit gebeurt minstens een paar keer per jaar", aldus Piva Villa.

 

Wat het schoonhouden van de Tiber betreft wordt dat extra bemoeilijkt door een wet uit 1906. Kort samengevat komt het erop neer dat de stad Rome niet verantwoordelijk is voor het onderhouden van de rivier.

Nota bene oud burgemeester van Rome, Walter Veltroni, lanceerde in 2003 de eerste riviercruises in zijn stad. Deze waren vanaf begin af aan, met zo'n 40.000 tickets per jaar, erg in trek.