Nieuws/Buitenland
1109777
Buitenland

Orthodox protest bij Klaagmuur

VIDEO - Honderden ultra-orthodoxe joden hebben vrijdag heftig geprotesteerd tegen biddende vrouwen bij de Klaagmuur. De spanningen liepen volgens Israëlische media hoog op. Vrouwen werden bespuugd en bekogeld met eieren, stoelen en afval.

Strengreligieuze joodse leiders riepen op om te demonstreren tegen de "provocerende" vrouwen. Honderden betogers gaven daaraan gehoor. Er raakten twee politieagenten gewond.

De liberale actiegroep strijdt voor meer vrouwenrechten bij de Klaagmuur, een van de heiligste plekken voor joden in Jeruzalem. Zo willen zij hardop kunnen bidden en vrijuit een joodse gebedssjaal dragen. Die laatste zorgt voor veel protest bij de ultra-orthodoxe gemeenschap, in hun visie is het dragen van de gebedsdoek alleen voor mannen weggelegd.

Vorige maand werden er nog vijf vrouwen gearresteerd voor het dragen van de gebedssjaal. Een Israëlische rechter heeft nu echter bepaald dat vrouwen die wel degelijk mogen omhebben. Vandaag was het eerste bidmoment sinds zij die toestemming hebben. Normaal mochten vrouwen alleen bij de Klaagmuur bidden als zij zich daar aan de strikte opvattingen van het orthodox-jodendom houden.