Nieuws/Buitenland
1109781
Buitenland

Obama in juni naar Berlijn

President Barack Obama komt volgende maand naar Berlijn. Een woordvoerder van de Duitse regering deelde vrijdag mee dat de Amerikaanse president op 18 en 19 juni in de Duitse hoofdstad is.

Bondskanselier Angela Merkel nodigde Obama na diens herverkiezing in november uit voor een bezoek aan Duitsland. Obama is als president nog nooit in Berlijn geweest. Wel reisde hij in juli 2008 als mogelijke presidentskandidaat naar Berlijn. Merkel verhinderde toen dat hij voor de Brandenburger Tor een toespraak zou houden. Obama hield zijn rede toen voor de in 1843 opgerichte Friedenssäule in de multiculturele wijk Kreuzberg.

Als president was Obama in juni 2009 in Duitsland. Hij bezocht toen het vroegere nazi-concentratiekamp Buchenwald nabij Weimar en overlegde met Merkel in de stad Dresden. 2 maanden daarvoor was hij in het Zuid-Duitse Baden-Baden en op de brug in Kehl over de Rijn, die de grens tussen Duitsland en Frankrijk overbrugt. Daar en in de Franse stad Straatsburg herdachten de leiders van de NAVO-landen het 60-jarig bestaan van het atlantisch bondgenootschap.

Volgende maand is het 50 jaar geleden dat de Amerikaanse president John F. Kennedy het toenmalige West-Berlijn bezocht. De president, die enkele maanden later zou worden vermoord, riep toen vanaf het raadhuis van Schöneberg onder luid gejuich de beroemde woorden: „Ich bin ein Berliner”.