Nieuws/Buitenland
1109807
Buitenland

Massale beveiliging stembusgang Pakistan

Zeker 600.000 veiligheidsmensen, onder wie 70.000 militairen, worden zaterdag in Pakistan ingezet om de miljoenen mensen te beschermen die hun stem willen uitbrengen voor een nieuw parlement. De autoriteiten nemen de massale beveiligingsmaatregelen na de gewelddadige verkiezingscampagne en de aankondiging van de radicaalislamitische Taliban om zaterdag zelfmoordaanslagen te plegen.

Van de 180 miljoen Pakistanen zijn er meer dan 86 miljoen mensen gerechtigd om te stemmen. Zij kunnen daarvoor terecht in ongeveer 70.000 stemlokalen. Er zijn 272 verkiesbare parlementszetels. Hierbovenop bestaan nog eens 60 zetels die voor vrouwen zijn gereserveerd en 10 voor religieuze minderheden. Deze zetels zijn niet direct verkiesbaar maar worden wel afhankelijk van de uitslagen door de partijen opnieuw ingevuld.

Sinds 2008 is de volkspartij PPP van president Asif Ali Zardari, de weduwnaar van de vermoorde ex-premier Benazir Bhutto, aan de macht. Hij regeerde met wisselende partijen. Belangrijkste thema's in deze verkiezingen zijn de slechte veiligheidssituatie, de economische crisis en het energietekort.

Naast het nationale parlement worden ook in de vier provincies Punjab, Sindh, Khyber-Pakhtunkhwa en Beloetsjistan regionale parlementen gekozen.