Nieuws/Buitenland
1109818
Buitenland

Getty Museum koopt De Lachende Rembrandt

Het Getty Museum in de Amerikaanse stad Los Angeles heeft De Lachende Rembrandt gekocht. Dat heeft de krant Los Angeles Times vrijdag gemeld. Het museum heeft niet gezegd hoeveel het voor het kunstwerk van de Nederlandse meester op tafel heeft gelegd, maar deskundigen schatten dat het om tientallen miljoenen euro's moet gaan.

Het zelfportret van een lachende Rembrandt stamt uit ongeveer 1628, toen de in Leiden geboren schilder 22 jaar was. Het olieverfschilderij op een koperen ondergrond meet 22 bij 17 centimeter. Het wekte opschudding in de kunstwereld, toen het in 2007 opdook bij een veiling in het Britse Gloucester. Het was in 2008 in Museum Het Rembrandthuis te bewonderen.

Nadat het schilderij in Gloucester was opgedoken, stelde Rembrandtkenner Ernst van de Wetering vast dat het om een werk van de Nederlandse meester ging. Hij leidde dat onder meer af uit het monogram RHL, dat Rembrandt in 1628 heeft gebruikt. Ook is het werk volgens Van de Wetering zo verfijnd dat het wel van de schilder en niet van een leerling moet zijn. Van de Wetering ontdekte dat onder het kunstwerk een ander schilderij verborgen is, een historisch tafereel met onder meer zwaarden, schilden en een poort.

Het museum in Los Angeles moet nog een exportvergunning van de Britse autoriteiten krijgen. Die krijgt het, als Britse musea niet hetzelfde bedrag op tafel kunnen leggen als het Amerikaanse museum ervoor overheeft.