Nieuws/Binnenland
1109827
Binnenland

Gezondheid hongerstakers hard achteruit

De gezondheidstoestand van de hongerstakers in het detentiecentrum bij Rotterdam-The Hague Airport gaat snel achteruit. Door niet te eten protesteren de 62 uitgeprocedeerde asielzoekers tegen hun 'onmenselijke' opsluiting.

Elf van de 62 hongerstaker weigeren ook te drinken. Mensen die niet drinken kunnen een binnen week overlijden, meldt RTV Rijnmond.

"Wij worden behandeld als criminelen", foetert woordvoerder Nessar, die zelf vastzit in het detentiecentrum en niet meer eet. "Ik hoop dat het niet zo ver komt, maar zelfs als ik hierdoor mijn leven verlies, ga ik door. Het gaat niet alleen om mij."

Onmenselijk

De hongerstakers protesteren tegen hun opsluiting. De asielzoekers in de detentiecentra willen dat ze niet als crimineel worden opgesloten. Ze vinden hun detentie onmenselijk, aldus de Werkgroep Deportatieverzet.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de hongerstakers laten voorlichten over de medische risico's van het stoppen met eten. Dat gebeurde door onafhankelijke artsen in plaats van door artsen van het detentiecentrum, zegt een woordvoerder van het departement.