Nieuws
1109832
Nieuws

Onze sportdeskundige geeft advies

Sporten in de buitenlucht

Het is alweer lang geleden dat je iets aan lichaamsbeweging hebt gedaan en je weet ook dat het nodig is om weer in vorm te komen, maar toch kun je jezelf er niet toe zetten om ook daadwerkelijk te gaan.Je hebt gewoon geen zin. Gelukkig kan onze sportdeskundige Barbara Peters je wel motiveren!

Eindelijk mooi weer, wat hebben we daar lang op gewacht!  Niks mis met binnen trainen, maar na zo een lange tijd van binnen zitten, is het juist heerlijk om in deze tijd van het jaar lekker buiten te zijn. En er is genoeg te doen!  Om u een beetje op weg te helpen, heb ik een kort overzicht gemaakt met een aantal manieren om in de frisse lucht te gaan bewegen. Met aansluitend een paar algemene tips. Hopelijk staat er iets voor u bij.

 • Op de eerste plaats natuurlijk: Fietsen! Wij Nederlanders zijn gek op onze fiets. Door weer en wind verplaatsen we ons hierop, maar met mooi weer kiezen we vaker voor het 'maken van tochtjes’. Gezellig met het gezin of een vriendin, of juist alleen met de racefiets om kilometers te maken.
 • Wandelen: heerlijk over het strand of in de bossen. Het is aangetoond dat stevige wandelen heel goed voor ons lichaam is en het maakt het hoofd ook lekker leeg.
 • Hardlopen blijft erg populair: steeds meer mensen trekken de loopschoenen aan en gaan naar buiten. Het is makkelijk in te plannen en kost niks. U kunt gezellig en begeleid in een groep lopen of individueel met bijvoorbeld een app op de telefoon.
 • Skeeleren is naast leuk, ook goed voor de conditie en de spieren en is zowel individueel als in groepsverband te doen. Check eens een skate night bij u in de buurt, zo ontmoet u misschien ook nog een nieuw skate maatje...
 • Bootcamp: Een populaire training in de buitenlucht in groepsverband waarin je je grenzen opzoekt en verlegt. Met bootcamp ga je terug naar het oergevoel van trainen. Er zijn inmiddels al bootcamplessen voor alle leeftijden.
 • Crossfit: Crossfit is een vorm van fitness die het beste van verschillende sporten met elkaar combineert: cardio-, kracht en lenigheidsoefeningen staan centraal. Er worden steeds vaker buitenlessen aangeboden. Ga de uitdaging aan en doe ook eens een lesje mee!
 • Tai Chi: Voor wie met plezier, onbelast en soepel wil bewegen. Tai chi is een milde vorm van bewegen en kan stress doen verminderen. Heerlijk in de buitenlucht tussen de bomen!
 • Trampoline: Heeft u nog een trampoline staan? Zet hem buiten en ga een paar minuten per dag ontspannen springen! Trampolinespringen is een uitstekende manier om aan je conditie te werken en je wordt er nog blij van ook.
 • Fitness met leeftijdsgenoten: Hieronder verstaan we trainingen speciaal voor jongeren of juist voor senioren. Bij de jongeren focust men vooral op bestrijding en preventie van overgewicht, terwijl het bij de senioren gaat om het lichaam soepel en sterk te houden. Check in uw omgeving of deze trainingen ook bij u worden aangeboden.

En nog een paar tips voor als je buiten gaat sporten:

 • Zoek een partner om mee te trainen met dezelfde doelen, dat stimuleert de motivatie
 • Bouw de training rustig op, ga niet direct -na een winter lang binnenzitten- op de eerste dag 80km fietsen
 • Check je kledingkast, wanneer heb je voor het laatst nieuwe sportkleding en/of -schoenen gekocht? Nieuwe kleding motiveert om te gaan sporten
 • Drink genoeg water
 • Smeer je goed in tegen de zon
 • Stel jezelf een reëel doel, plan je week met trainingen die haalbaar zijn

Ik wens je heel veel plezier, en vergeet niet, de zon hoeft niet altijd te schijnen voor een buitentraining. Na afloop zal er in ieder geval een innerlijk zonnetje schijnen!

Succes!

Barbara

Kijk voor alle artikelen over sporten op de sectie 'Sportdeskundige'!

Stel jouw sportvraag

Heb jij ook een sportvraag voor Barbara? Stel die dan via [email protected] en wie weet zie je jouw vraag binnenkort terug op VROUW.nl!

Volg VROUW ook op Hyves, Facebook, Twitter, Google+ en Pinterest